Folytatódik a zavar az Erzsébet-utalványokkal

Több tízezer magyar nyugdíjas a mai napig nem kapta meg karácsonyra a beígért tízezer forint értékű Erzsébet-utalványt, ráadásul a kormány és a Magyar Posta is elbeszél egymás mellett az újrakézbesítés ügyében.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda a Magyar Nemzettel közölte, hogy; „A belföldön élő jogosultak 98 százaléka megkapta és átvette az utalványt. Január 15-e után a Magyar Posta ismét megkísérli a kézbesítést, január 31-éig pedig bárki jelezheti, hogy ő is jogosult az ellátásra”.

A Magyar Posta szerint: 2017.01.06-ig a küldemények több mint 98,5 %-át már átvették az ügyfelek. A küldemények kevesebb, mint 0,5 %-a van még postákon, várva az ügyfelek jelentkezését. Ha az ügyfél nem jelentkezik az őrzési idő alatt a küldeményért, azt a Magyar Posta visszaküldi a feladónak, vagyis az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnak.

Eddig nagyságrendileg a küldemények 1 százalékát küldte/küldi vissza a Posta a feladónak (Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság) valamilyen kézbesíthetetlenségi okból kifolyólag, például a címzett meghalt, elköltözött, nem vette át a küldeményt, hibás volt a címzés.

Amennyiben az ügyfél nem kapta meg az Erzsébet-utalványt tartalmazó küldeményt, akkor ezt az alábbi elérhetőségeken jelezheti:

  • 0-24 órában elérhető kormányzati ügyfélvonal: 1818
  • kormányzati ügyfélvonal külföldről: +36 (1) 550-1858
  • Nyugdíjfolyósító Igazgatóság: 06-80-204-884, +36 (1) 270-8999, e-mail: [email protected]
  • Magyar Posta Zrt.: +36 (1) 767-8282, e-mail: [email protected]

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól az egyszeri juttatásra jogosult személy legkésőbb 2017. február 28-ig kérheti az Erzsébet-utalvány tartalmú postai küldemény újbóli kiküldését, a kérelemben meg kell jelölnie azt a lakcímet, amelyre a kézbesítést kéri. Az ismételt kézbesítést is a Magyar Posta Zrt. végzi.

Viszont, a megismételt kézbesítésről a Magyar Posta nem nyilatkozott közleményében. Ez azt jelenti, hogy nincs automatikus újrakézbesítés, így aki nem vette át eddig, a fent megjelölt februári időpontig jelezheti, hogy küldjék ki neki újra.

Az ellenzék szerint a kézbesítés káoszba fulladt. A postai dolgozókat a kézbesítés szűk határideje és a hatalmas mennyiségű utalvány miatt a végletekig leterhelték. Így nem csoda, hogy az utalványok nem mindenütt értek célba. Mindemellett pedig a karácsonyi csomagrendelések is csak késve, akadozva értek célba – abban az időszakban egyébként számolni kell(ett volna) a megnövekedett csomagküldeményekkel is.

 

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!