Orbán nem felejt – éleslövészet várható idén a civilszervezetek ellen

Hatalmas belpolitikai lavinát indíthat el az a tavaszi törvényhozási időszakra célzott leszámolási tervezet, ami szerint a civil szervezetek vezetőinek a vagyonnyilatkozati kötelezettségét írná elő a kormány.

Ugyanolyan bevallást kellene tenniük, mint a politikusoknak, annak ellenére, hogy nem látnak el köztisztséget és nem közpénzzel gazdálkodnak.

2014. április 8-án élesedett az az eseménysorozat, amelyben több mint félszáz törvényesen működő hazai civil szervezetet hurcolt meg a kormányzat. Két év alatt összesen 62 civil szervezetet vont be vizsgálatába a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI).

civil3
Móra Veronika az ökotárs alapítvány vezetője

Az agresszív leszámolási kampány emblematikus eseménye volt az Ökotárs Alapítvány elleni letámadás. A civilszervezetnél vagy ötven készenlétis rendőr hűtlen kezelés és „zugbankolás” gyanúja miatt tartott házkutatást a Norvég Civil Alap pályázatait kezelő alapítvány és a DemNet irodájában, valamint több munkatárs lakásán. Az Ökotárs vezetőjét rendőrautóban szállították el.

A Társaság a Szabadságjogokért 2014 szeptemberében beperelte a KEHI-t, hogy kiderüljön, ki adta az utasítást a civil szervezetek elleni vizsgálatok megindítására. S bár 2015 februárjában a bíróság a javukra döntött, a dokumentum nyilvánosságra kerülésére még további másfél évet kellett várni. Ebből kiderült, hogy az intézkedést maga Orbán Viktor rendelte el s politikai támadás történt a civil szervezet(ek) ellen.

pdf

A történtek után Norvégia európai ügyekért felelős minisztere vizsgálatot sürgetett, aminek az eredményét a Norvég Nagykövetség közölte: az általuk 2014 őszén, a Norvég Civil Támogatási Alap átvilágítására felkért brit cég vizsgálatai rendben találták az alap kezelését és ellenőrzését.

De Orbánt nem úgy ismerjük, mint aki főhajtással venné a pofáraeséseit.

A kormány benyújtotta az Országgyűlésnek a tavaszi ülésszakra vonatkozó törvényalkotási tervét, amelyben 48 törvényjavaslat szerepel, köztük a civil szervezetek vezetőinek vagyonnyilatkozati kötelezettsége.

Ez már feltűnt a külföldi elemzőknek is és a brit Gardien friss cikke már arról számol be, hogy „kihasználva, hogy az USA-ban hatalomra kerülő Trump-adminisztráció vélhetően kesztyűs kézzel bánik majd a magyar kormánnyal, Orbán Viktor újabb akciót indíthat a civil szervezetek ellen”.

„A külföldi pénzügyi támogatásokat is élvező civil szervezetek, különösen azok, amelyek Soros György magyar származású amerikai üzletember alapítványától is kapnak pénzt attól tartanak, hogy Donald Trump hatalomra kerülése nyomán újra a magyar kormány célpontjává válnak” – véli a lap.

A napi.hu értesülése szerint a magyar kormány sajtóirodája nem reagált a Guardian megkeresésére, amelyben felajánlották, hogy véleményt nyilvánítson a cikkben foglaltakra.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!