Lemondott a fideszes képviselő, Kocsis Máté hallgat

Balogh István (pirossal bekarikázva) egy Echo tévés találkozón Felcsúton (kép: Balogh István facebook)

Balogh István Józsefváros egyik önkormányzati képviselője Facebook oldalán jelentette be, hogy otthagyja a politikát és „visszatér a média világába”.

A fideszes képviselő hivatalosan 2017. január 1-től váltott, vagyis visszaváltott, ugyanis már korábban dolgozott médiamunkásként. (Update: Balogh valójában képviselősége idején sem szakadt el teljesen az Echo Tv-től)

A bejegyzés szerint a képviselői mandátumáról való lemondásról egyeztetett a kerület polgármesterével Kocsis Mátéval is.

Hivatalos megerősítést még nem kaptunk. A facebook-bejegyzésén kívül semmilyen más felületen nem esett szó a képviselő lemondásáról. Ha a képviselő valóban bejelentette lemondási szándékát Józsefváros polgármesterének, arról Kocsis Máténak illet volna tájékoztatni legalább az önkormányzati képviselőket, a sajtóról már nem is beszélve. A polgármester azonban egyelőre semmilyen információval nem szolgált az ügyben.

Egy önkormányzati forrásunk, aki rálát a választásokkal kapcsolatos folyamatokra megerősítette, hogy sem a választási bizottság, sem más szervek a lemondással kapcsolatban hivatalos információt nem kaptak.

Ami biztos; ha valóban lemondott, akkor időközi választást kell kiírni a képviselő körzetére (ami a Józsefváros 6. számú) legkésőbb a lemondásának bejelentése után 120 nappal.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi motiválta a képviselő urat, amikor a „tuti” önkormányzati képviselői helyét otthagyta a Mészáros Lőrinc-féle Echo TV-ért csérbe?

Balogh egyébként nagy fölénnyel nyert a 2014-es önkormányzati választásokon, ott ugyanis a szavazók 51%-a adott neki bizalmat.

Ha igazak a közvélemény-kutatási adatok mely szerint Budapesten a baloldal legalább akkora táborral rendelkezik mint a Fidesz, akkor az ellenzék komoly esélyekkel indulhat az időközin.

A nyolcadik kerület, egyébként szimbolikus jelentőséggel is bír, s bár szociológiailag nem jobboldali attitűd jellemzi a kerületet, sőt az hagyományosan baloldali, mégis harmadik önkormányzati ciklusát tölti a Fidesz a városrészben. Az országos média figyelme is ráirányulhat a kerületi időközi választásra – mert egyrészt ilyenkor hosszútávú következtetéseket szokás levonni az eredményekből, másrészt bebizonyosodhat az előfeltételezés, miszerint Budapesten a baloldal képes megszorongatni, vagy akár le is győzni a Fideszt.

Megkeresésünkre a szocialisták máris bejelentették, hogy bár van a körzetben győzelemre esélyes lehetséges jelöltjük, de nem állnak útjában egy olyan független civil támogatásának sem, aki a legnagyobb eséllyel képes megmérettetni magát.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!