Zugügyvédek mossák tisztára a Fidesz szennyesét?

Egy igazán jól működő maffiaszerű rendszerhez nem elég, ha csak gazemberek alkotják. Kellenek olyan alakok is, akik átlátnak a paragrafusokon, de szívüknek a törvény mégsem annyira kedves. Ők azok a zugügyvédek, akik behálózzák a nagy elit kiterjesztett hálózatát.

Nemcsak közeli haverok és bizalmasok, de régi, jól bevált jogászok is segítik az Orbán-kormányt, amely – úgy tűnik – hálózatszerűen, egyszerre több vonalon is alkalmazza kedvenceit, persze közpénzből. A Miniszterelnöki Kabinetiroda tavalyi szerződéseiből ugyanakkor az is kiderült, a miniszter szomszédjának alkalmazásán túl jut a baráti újságírók „támogatására” is – írja a Népszava.

A napilap szerint alaposan összeérnek a szálak a minisztériumi szerződések, vagy akár a kormányoldal parlamenti frakcióinak közpénzből kötött megbízásai között, hiszen több azonos szereplő is feltűnik a listákban. Nemcsak a Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja, hanem a Miniszterelnöki Kabinetiroda, valamint több minisztérium is megbízta például tavaly (is) a Buczkó Ügyvédi Irodát. A Rogán Antal által vezetett propagandatárca például a „megbízó részvételével zajló, közérdekű adat megismerésére irányuló igénnyel kapcsolatos, valamint személyiségi jog megsértésével kapcsolatos jogvitákban és peres eljárásokban való képviselet” tárgyában bízta meg a fideszes körökben évek óta népszerű ügyvédi irodát tavaly januártól egészen 2017 júniusának végéig, méghozzá 4,2 millió forintért.

De a Buckó-irodát két további minisztérium is alkalmazza, a Nemzetgazdasági Minisztérium például tavaly februárban újította meg 2013 óta élő szerződését velük, „személyiségvédelmi ügyekben” való jogi képviselet címszóval mintegy kétmillió forint értékben. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pedig – szintén 2013 májusa óta élő kontraktusát megújítva – tavaly is „nettó 19 600 000 bruttó 27 24 892 000” forintért foglalkoztatta a Buckó Péter nevével fémjelzett irodát. Lényegesen kisebb értékben, 381 ezer forintos összeggel, de kétszer is megbízta a Fidesz-frakció tavaly ugyanezt az irodát, s a KDNP sem akart lemaradni a nagyobbik kormánypárttól, „személyiségi jogi szaktanácsadás” címén 840 ezer forintos szerződést kötöttek Buckóékkal – közpénzből persze.

Az iroda vezetője, Buczkó Péter neve egyébként onnan is ismerős lehet, hogy még 2008-ban az ORTT panaszbizottságának elnökeként a testület döntését ismertetve kiállt Orbán Viktor mellett, mondván: nem volt törvénysértő az elhíresült március 15-i hitelminősítős Orbán-interjú a Vasárnapi Újságban, mert ugyan a beszélgetés egyoldalú volt, de a médiatörvény szerinti sokoldalú tájékoztatásnak nem okvetlenül egy műsorszámon belül kell megvalósulnia. A Buckó Ügyvédi Iroda pedig a 2010-es kormányváltás óta rendszer szereplője az állami, kormányzati, illetve a közpénzeket érintő pártszerződéseknek.

Hasonlóképp jól ismert szereplőkre lelt a Népszava a kormany.hu-n szerdán éjjel megjelent dokumentumban is, amely a Miniszterelnöki Kabinetiroda 2016-os utolsó negyedéves szerződéseinek listáját tartalmazza. Az összesen 23 tétel – a támogatási megállapodásokkal együtt – közül kiemelkedő a Network 360 Reklámügynökséggel és az Affiliate Network Kft.-vel kötött „Az állampolgárok életét kiemelten érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos kommunikációs feladatok ellátására” vonatkozó 1,1 milliárd forintos szerződés”, amely 2017. augusztusáig érvényes. A vállalat Csetényi Csaba érdekeltsége, és több milliárdos nagyságrendű megrendelést nyert el a kormánytól az elmúlt években. Rogán Antal szomszédjaként emlegetik, de – mint arra a 444.hu felhívta a figyelmet – a médiapiacon elsősorban Habony Árpádra gondolnak , amikor Csetényi neve felmerül.

A propagandaminisztérium kiadásai között jól ismert az évi 25 milliárd forintos állami médiahirdetési keret, éppen ezért meglepő, hogy nem is csupán Csetényiéknek járt külön milliárdos megbízás a tárcától, de a listán szerepel a Közigazgatási és Elktronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) is, amellyel – noha állami szerv – külön szerződést kötöttek „<A Magyar Reformok Működnek> kiadvány hátoldalán található postai úton megküldött adatlapokat a Magyar Posta Zrt.-től történő átvétele. A visszaérkező adatlapok feldolgozása, adatbázisba helyezése. Kérdőívek tárolása, megsemmisítése. Adatbázis karbantartása, törléssel kapcsolatos feladatok ellátása” tárgyában. A tavaly október és december között érvényes kontraktus már csak a dátumozás miatt is érdekes lehet, noha összege nem kifejezetten nagy, mindössze 4,18 millió forint.

A KEK KH-nál egyébként a lista jóval izgalmasabb szereplője a FWD affairs Kft., amely „Nemzetközi kommunikációs tevékenység támogatására” kapott megbízást tavaly októberre, méghozzá 3,4 millió forintért. A cég tulajdonosa egy bizonyos Patrick Egan, akiről azonban bővebbet sehol nem találni az interneten. Hasonlóan kérdéses a Miniszterelnöki Kabinetiroda támogatási szerződései között felsorolt tétel, miszerint a „Határok nélkül a magyar nyelvű sajtóért” Alapítvány számára a magyar nyelven folytatott sajtótevékenység, sajtószervek és az ez irányú tevékenységet folytató újságírók támogatása érdekében 150 milliót szavazott meg a propagandaminisztérium. Mellettük 1,5 millió forint támogatást kapott a Huth Gergely nevével fémjelzett (a PestiSrácok.hu-t kiadó) Gerilla Press, méghozzá a „A fehér ballonos” című 35 perces, 56-os dokumentumfilm utómunkálatainak és népszerűsítésnek támogatására. A PestiSrácok idevágó híre szerint a film megjelenését az 1956-os Emlékbizottság, az OIKOSZ Alapítvány, a Földművelésügyi Minisztérium, az Országgyűlés Sajtóirodája, Gere Tamás & Zsolt, valamint a CBA és Príma támogatta, mást azonban nagyon nem tudni a népszerűsítendő alkotásról. Mindezek mellett 18 milliót kapott a Kéthly Anna Kulturális Egyesület azért, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának „méltó megünneplésére” a Los Angelesben élő magyar közösségek körében, de nem maradt üres kézzel Orbán Viktor néhai kedvenc polgári körének alapítványa sem; a Szövetség a Nemzetért Alapítvány 20 millió kapott Rogán minisztériumától feladatainak ellátására az idei év végéig.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!