Buli a böri – elítélteket követhet a facebookon

A kép egy külföldi "börtön" tematikájú buli plakátja volt - ilyen magyar börtönben nyilván nem történik...

Rabok posztoltak a Facebookra képeket, videókat, pedig arra hivatalosan nincs lehetőségük, ugyanis a legálisan tartható rab mobiljaik erre nem lennének képesek.

Valószínűleg családtagok, rokonok juttattak be mobiltelefonokat a raboknak.

A szombathelyi börtönben szigorított büntetését töltő, „Dinamó” becenevű rab például hónapok óta osztja meg követőivel és barátaival a börtönben töltött napjait. Pózol, szelfizik, ahogy kell.

Tiszalökön a szilveszter volt „erős”, egy jó minőségű felvétel került ki ugyanis a börtönszilveszterről, melyen az látszik, hogy a rabok többen egy cellában mulatoznak, vélhetően át is járhattak egymáshoz (az RTL riportjában itt alul ez megtekinthető).

Ez is saját eszközzel készülhetett, ugyanis a lebutított speciális rab mobilok erre képtelenek. A rabok számára 20 ezer készüléket rendelt az állam még 2015-ben, mely gyakorlatilag bizonyos megjelölt telefonszámok elérésére alkalmas csak, a beszélgetéseiket pedig rögzítik, lehallgatják.

Országos hír akkor lett belőle, amikor az RTL Klub esti Híradója is kezdett foglalkozni az üggyel, melynek eredménye 3 börtönvezető kirúgása, és egy fegyelmi vizsgálat megindítása lett.

 

Dilemma van bőven, ki a hibás a sztoriban? A tévé, aki lehozta az anyagot, vagy a rab aki oda került? Esetleg az intézmények vezetői? Vagy Pintér Sándor, aki kirúgta őket?

Érezhetünk szánalmat az elítéltek iránt, akik legalább ilyenkor bulizhatnak egyet – szilveszterkor, „legyen, egyszer egy évben még ők is megérdemlik”.

Vagy arra gondolunk, hogy milyen erőszakos bűncselekményeket követtek el, és ha áldozataik azt látják a tévében, hogy ezek odabenn bulikáznak, akkor érthető, hogy kimegy a biztosíték Pintérben, és kirúgja az érintett intézmények vezetőit. Meg nem buli a böri – ne partizzanak ott.

 

Pintér Sándor csütörtöki hatállyal, indokolás nélkül visszavonta vezetői kinevezését Mészáros László bv-dandártábornoknak, a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokának, Széles Gábor bv-dandártábornoknak, a Budapesti Fegyház és Börtön parancsnokának és Tóth Tamás Tibor bv-dandártábornoknak, a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokának.

Azonnali belső vizsgálatot rendeltek el, de Az mondjuk rejtély, hogy a Budapesti Fegyház és Börtön parancsnokának miért mondott fel.

Orosz Mihály szóvivő szerint „a büntetés-végrehajtás kiemelt figyelmet fordít a tiltott tárgyak b.v. intézetbe való bejuttatásának megakadályozására.” – Ez a kiemelt figyelem a facebookra nem irányult, talán majd legközelebb.

Az ominózus RTL Híradó itt megnézhető;

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!