Pofára esett hiánycél – az első brüsszeli „saller” Orbánnak

Magyarország 2010-ben megválasztott új miniszterelnöke néhány hónappal hatalomra kerülése után máris lefejelte az Európai Uniót. A friss győzelem mámorában még azt harsogta, hogy Magyarországnak nem diktálhatnak külföldről, s a kampányban hangoztatott lazább költségvetési elképzelés kottáját ő írhatja.

„Sem az IMF, sem az EU nem a főnökeim”

– jelentette ki magabiztosan a választás másnapján tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor.

A már a kezdetekkor felelőtlen gazdaságpolitikai handabandázása nyomán Brüsszelből keresetlenül rákérdeztek, hogy mégis miként képzeli el betartani az előző kormány által a Nemzetközi Valutaalappal és Brüsszellel megkötött hitelmegállapodásokat.

A júniusi brüsszeli látogatása után azonban már fogcsikorgatva, de tudomásul kellett vennie, hogy a vezetésére bízott ország egy közösség, az Európai Unió tagja.

Varga Mihály elvesztett szüzessége

Varga Mihály még államtitkári szűzbeszédében arról beszélt a parlamentben, hogy tartani kívánják az előző kormány által vállalt 3,8 százalékos hiánycélt, de Orbán gyorsan elvette Varga szüzességét kijelentve: a Bajnai-kormány által meghatározott célszámot nem lehet tartani, és év végére akár 7 százalékos is lehet a hiány.

Erre nemhogy Varga, de az uniós politikusok is elsápadtak és azonnal Brüsszelbe rendelték Orbánt, ahol az Európai Bizottság elnöke, Jose Manuel Barroso négyszemközti megbeszélésen tette helyre a kocsma ajtaját berúgó magyar miniszterelnököt.

Orbán lenyelte a békát, de már fente a borotvát

Barroso közös sajtótájékoztatójukon éles szavakkal jelezte, hogy nem tűrik az engedetlenséget: „Jelenleg az Európai Unió és az eurózóna annak következményeitől szenved, hogy egyik tagállama letért a fiskális fegyelem útjáról. Ami elszabadította a bizalmatlanságot, és ez mérgezi ma is az európai gazdaság helyzetét.” Orbán lenyelte a békát s rezzenéstelen arccal már azt közölte: „Nem kérdéses, hogy a magyar gazdaságpolitika célja a költségvetési hiány csökkentése.”

Feltehetően ez a számára – itthon legalábbis – elképzelhetetlen nyakleves alapozta meg a későbbi örökös harckészültségét az unióval s annak kötelező szabályaival szemben. Hogy mindezt milyen mértéktelen agresszivitás és az uniós támogatások szabadrablása, a saját klientúrájának gátlástalan feltőkésítése követte, azt az elkövetkező hat évben drámaian tapasztalhattuk.

Mind a mai napig.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!