Melyik a nehezebb? Egy kiló Orbán Viktor vagy egy kiló Hosszú Katinka

A kérdés nem is annyira becsapós, mint hisszük, ugyanis a nevek mellé nem ugyanaz a súly társul. Míg néha hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a magyarok fanatikusan imádják Orbán Viktort, a valóság ennek néha épp az ellenkezője. Ha Hosszú Katinkával kellene erőpróbát tennie, nagyon megszívná a miniszterelnök.

Az év hősének legtöbben Hosszú Katinkát tartják. Az esztendő legnagyobb botrányai a megkérdezett túlnyomó része szerint a politikusok korrupciós ügyei voltak. Ezeket a menekültek és a kvótanépszavazás követte. Az év negatív hőse pedig Orbán Viktor.

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, december 9 és 14 között, 1000 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta, miként értékelik a magyar választók a 2016-os évet, és milyen ügyeket, szereplőket tartanak a legfontosabbaknak.

A megkérdezettek többsége a saját szempontjából inkább sikeresnek, az ország szempontjából inkább sikertelennek értékelte az esztendőt. A többség mindkét szempontból sikeresebb 2017-et vár, mint amilyen ’16 volt. A megkérdezettek szerint az ország szempontjából 2016 legfontosabb eseménye a menekültkérdés, és a hozzá kapcsolódó ügyek voltak, amiket a sportsikerek – olimpia és foci EB – követnek. Így nem meglepő, hogy az év sikerének az olimpiai eredményeinket gondolják, az év hősének pedig Hosszú Katinkát. Az esztendő legnagyobb botrányai a legtöbb megkérdezett szerint a politikusok korrupciós ügyei voltak. Ezeket a menekültek és a kvótanépszavazás követte. Az év negatív hőse pedig – a megkérdezettek szerint – Orbán Viktor – számol be a kutatásról a Gépnarancs.

Jellemző tehát egy agymosási ráta, amely a kvótanépszavazás és a menekültellenes propaganda kapcsán beépült a fejekbe, a Fidesznek mégsem sikerült annyira átütnie az ingerküszöböt, mint arra számítani lehetett. Hosszú Katinka személye két okból érdekes:

  • Egyrészről az úszónő páratlan sikerei felhívták rá és a személyére a figyelmet és az emberek benne kezdték látni azt a bizonyos nemzeti minimumot, ami átívelhet a szakadékon. Ugyanez érvényes a futballeredményeinkre is.
  • Másrészről Katinka a lázadás jelképe lett a Gyárfással vívott, szerződéstépő harca utcán. (Hozzá kell tenni, hogy bizonyos ellenzéki „erők” hajlamosak voltak ezt a Fidesz elleni harcként beállítani, pedig Katinka maximum csak közvetett módon szállt szembe a kormánnyal, az elégtelen feltételek miatt.)

Egy kiló Orbán Viktor csak egy kilót nyom. Egy kiló Hosszú Katinka mennyiségben ugyanannyi, minőségben összehasonlíthatatlan. Bízzunk benne, hogy hamarosan különbséget tudunk tenni ugyanezzel a párhuzammal egy kiló szar és egy kiló arany között is. Ránk férne…

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!