Meghekkelte önmagát az adószakértő a köztévében

Angyal József okleveles adószakértő némileg lehűtötte a pozitivista kommentátori felvezetést, miszerint az idei év csupa móka és kacagás.

2017 az adócsökkentések éve ön szerint is? – szólt a derűs évindító kérdés.

Nos, a szakértő szerint nem egészen. Abban egyetértett a vidám műsorvezetővel, hogy sok kis változás történik, de véleménye szerint ezek sajna kisebb jelentőségűek, semmint elhoznák mindennapi életünk derűjét s csak azt a célt szolgálják, hogy valaki valamiben egy picit jól járjon. Ami viszont erősen érintené az embereket, hogy az áfacsökkentés megjelenik-e a fogyasztói árakban, szerinte a piaci törvények a legkevésbé érdekeltek abban, hogy pont a fogyasztó legyen örvendetesen kedvezményezett az árcsökkenésben.

Hiába csökken például a baromfi áfája, ha a termelő a megnövekvő kereslet miatt megemeli az árakat – saját jól felfogott érdekében, mint történt ez a sertéshús hasonló piaci forgalmában is, ami bizonyára kimutatható volt statisztikailag – kivéve a hentesüzleteket, márpedig ott vesszük a napi betevőt.

Angyal szerint három hónapba sem telik és a piaci érdekek – ha egyáltalán találkozunk a csökkentéssel – rafináltan feltolják az árakat.

tévé

Ennél zűrösebb lehet az éttermi szolgáltatások tervezett kedvezménye – hozta fel az újabb leshangoló példát Angyal, mivel a NAV már csőre töltött érdekekkel áll a vendéglátóhelyek ajtajában és többoldalas jegyzékben határozza meg, hogy mikor – a tervezett – 18 s mikor a jelen 27 százalék az áfa. Szemléletes példával igazolta is ezt a könnyed kis trükköt: ha például becsomagoltatnánk a bőséges étel maradékát, az már termékszolgáltatás és naná, hogy a magas áfa sújtja.

Mindezt s az adóhatóság kontrollnélküliségét kapitális blődségnek nevezte az igazmondó adószakértő, hiába izzadt egyre hevesebben a termelési riportban érdekelt médiaszolga, aki utolsó leheletével az éttermek trükközésével próbálta értelmezni az angyali szavakat, de Angyal József nem hagyta magát és közölte a fájdalmas tényt, hogy sajnálatosan az adóhatóság trükközéséről van szó.

Hiába volt a kormányzati szándék – adta meg a kegyelemdöfést, megnézné azt a vendéglőst, aki számológéppel lelkiismereteskedik, hogy éppen mikor melyik adót számolja 12 órán át.

A riporter lefordult a székről, Angyal komótosan elköszönt. Azóta nem látták.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!