Orbán az unió Darth Vader-e – a Le Monde cikke szerint

Az európai közösség alapjait lerakó 1957-es Római Szerződés 60. évfordulója döntő fontosságúnak ígérkezik egy olyan időszakban, amikor két európai terv néz szembe egymással: a felvilágosodás geopolitikai modellje és az Orbán Viktor magyar kormányfő által képviselt autoriter és idegengyűlölő ellenprojekt – olvasható a Le Monde című francia napilap pénteki számában.

Sylvain Kahn földrajztudós és történész, a párizsi Politikai Tanulmányok Intézetének (Scienses Po) tanára szerint a magyar vezető – az Európai Unió „Darth Vadereként”, az európai „erő sötét oldalának vezetőjeként” – az „ellenfelvilágosodás” 1945 óta háttérbe szorítottnak hitt európai hagyományához fordul, amit ügyesen elméletbe is foglal, az „illiberális demokráciaként” ismert ellenmodellt kínálva.

A cikk Orbánt a szlovák kormányfő Ficoval és a lengyel vezetéssel összemosva kiemeli: ez a „trió” önkényesen (ki)használja a nemzeti függetlenséget. Saját belső politikai érdekeik megtartásához harsányan követelik, ám az európai védettség, a gazdasági támogatások területén már kevésbé hangoztatják az unióval való szembenállást.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!