Merész újévi fogadalmat tett az MSZP frakcióvezetője

A szocialisták oldalán jelent meg az az interjú, amit Tóth Bertalannal, az MSZP frakcióvezetőjével készítettek. Ebben szó esik a Fidesszel összejátszó Jobbikról, a kritizálni tudó, de alternatívát is felmutatni képes ellenzékről, valamint egy újévi fogadalomról is.

Az ellenzéki politizálás több pilléren működik. Tóth Bertalan ezeket kiemelve beszélt arról, miként akarja legyőzni az MSZP a Fideszt.

A Parlamentben, ott van a nagy élet

A feladat az első pillanattól egyértelmű volt: a korábbinál sokkal szervezettebb és hatékonyabb parlamenti munkára van szükség. Úgy gondoltam, tartalmilag is változtatnunk kell, mivel nem elegendő az urizáló fideszes elit kritizálása – ami persze roppant fontos –, hanem kormányzóképes alternatívát is kell mutatnunk. Egy olyan MSZP-frakciót szeretnék kialakítani, amely kőkemény ellenzékként szembesíti a Fideszt a saját korrupciójával és igazságtalanságaival, s közben önálló, saját kezdeményezésekkel megmutatjuk, hogyan oldanánk mi meg a magyar emberek problémáit – számolt be a frakció munkájáról Tóth.

A Jobbik, mint ál-alternatíva

Az MSZP frakcióvezetője arra a kérdésre, hogy súlytalannak tartja-e a parlamenti munkát, azt válaszolta: „a választóink minket arra hatalmaztak fel, hogy képviseljük az érdekeiket, és ez alól semmi nem adhat felmentést. A Parlament nyilvánossága kiemelt és fontos lehetőség az ellenzéki alternatívák bemutatására. Amikor az előbb felelős ellenzékiséget említettem, épp erre gondoltam: mivel az MSZP-nek van frakciója, ez számos lehetőséget ad arra, hogy számon kérje a kormányt. Ha ezt a lehetőséget feladnánk, akkor a rendelkezésünkre álló időkeretet a Fidesszel nyíltan vagy titokban együttműködő Jobbik kapná meg, ezt pedig egészen egyszerűen nem engedhetjük meg. Mi nem fogjuk cserbenhagyni azokat, akiket képviselünk.”

A letelepedési kötvényeket érintő, Jobbikkal kapcsolatos furcsaságokkal kapcsolatban a frakcióvezető még azt is hozzáteszi: „az MSZP soha nem fog elvtelenül seftelni a Fidesszel úgy, ahogy azzal a Jobbik próbálkozott. Mi kezdettől fogva elvi alapon elleneztük a letelepedési kötvényeket. Meg lehet nézni: még szeptemberben benyújtottunk egy törvényjavaslatot, amely sokkal szigorúbb és következetesebb a Jobbik javaslatánál. Mi ugyanis nem csak eltörölnénk a letelepedési kötvényeket, hanem a kötvényforgalmazók átvizsgálását és 75 százalékos megadóztatását is követeljük. Ha a Jobbik valóban elvi alapon félti Magyarország biztonságát és harcol a korrupció ellen, miért nem szavazta ezt meg?”

Urizáló fideszes elit, urizáló, urizáló, urizáló…

Bizonyos politikai kulcsszavak és sémák segíthetnek a valódi, tartalmi ügyek képviseletében. Így van ez az urizáló fideszes elit, valamint a biztos megélhetés gyakran visszatérő, motívumszerű ismételgetésével. Annyi a különbség a Fidesz és az MSZP politizálása között, hogy előbbi bujtatott TV-reklámokkal próbálja elültetni az emberek fejében a számára fontos parancsszavakat, addig a szocialisták megmagyarázzák a nyíltan használt paneleik jelentőségét, és erről világos tájékoztatást adnak.

„Ha az urizáló fideszes elitről beszélünk, akkor mindenki tudja, hogy azokra a helikopterező, kastélyokat, luxusvillákat és yachtokat vásárló kormánypárti politikusokra és családtagjaikra, haverjaikra gondolunk, akik nem a saját tehetségük révén gazdagodnak, hanem az adófizetők pénzének szisztematikus ellopásával lettek sokszoros milliárdosok. A biztos megélhetés hasonlóan egyszerű kifejezése a törekvéseinknek. Azt jelenti, hogy ebben az országban nem elég csak dolgozni, hanem sokkal fontosabb, hogy az a munka egzisztenciális biztonságot is nyújtson” – foglalja össze a két kulcsszó jelentését Tóth Bertalan, majd konkrétumként hozzáteszi:

„Erre építve dolgoztuk ki a biztonságos megélhetés négy pontját, ami a következő:

  • Legyen nettó 100 ezer forint a minimálbér,
  • csökkenjenek a munkaadókat terhelő járulékok.
  • Térjünk vissza a korábbi nyugdíjemelési rendszerhez, mert a korábbi számítási mód alapján a megalázó 0,9 százalékos emelés helyett most több mint 3 százalékos nyugdíjemelésnek kellene jönnie.
  • Csökkenjenek az energiaárak, senki se fizessen többet az energiáért, mint amibe az valóban kerül, és folytatódjon az alapvető élelmiszerek áfacsökkentése!

Hol vannak a menekültek???

Tóth Bertalan szerint nem azért nem jönnek most a menekültek, mert a magyar miniszterelnök rendezett egy népszavazást, hanem mert az Európai Unió és Törökország megállapodott a helyzet kezeléséről. Vélekedése szerint 20 milliárd forint eltapsolásáról volt szó, amikor a menekültválság megoldásának ürügyén a Fidesz népszavazást rendezett.

„Mi kezdettől fogva azt mondtuk, hogy a menekülthelyzetre nincsenek különutas nemzetállami megoldások. Közös megoldást kell találni, és mi le is tettünk egy ilyet az asztalra, amikor a Parlament elé terjesztettük a Felelősség és biztonság című programunkat, amit aztán Brüsszelbe is kivittem. Ez a csomag konkrét javaslatokat tartalmaz a közös uniós határvédelemtől egészen a finanszírozási megoldásokig. Az ilyen elképzelések működnek.”

És akkor jöjjön végre a fogadalom!

„Felelős és kőkemény ellenzéki magatartást fogadok, mert ebből alakul majd ki a kormányzóképesség. Továbbra is a legfontosabb célunk, hogy harcoljunk az emberek biztos megélhetéséért, és azért, hogy az MSZP-t választási győzelemre segítsük 2018-ban.”

Ezt pedig tessék rajtuk behajtani!

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!