Az a cím, hogy: az igazság a Fideszről és a moszkvai éjszakák

Bűzös levegő járja át a pesti utcákat. Olyasféle, mint a megbontott halkonzerv hirtelen kiáramló szaga. Nemrégiben mi is kinyitottunk egy óriási konzervet, és ugyanaz a tartalom köszönt vissza, mint amit annak idején dobozba zártunk.

Oroszországban nemzeti gyászt hirdettek. Az 1928-ban alakult Alekszandrov együttes kórusa a repülővel együtt lezuhant. Áténekeltek egy világháborút, aztán a nagy Oroszország kovácsolta frigy élén zenghették a Vörös Hadsereg indulóit, később felbomlott a Szovjetunió, de ők még mindig daloltak és dalolnának is a mai napig, ha a gép fenn marad a levegőben. Ez a kórus jelképezte Oroszországban mindazt, ami száz év alatt történt: a nagy büdös semmit.

Félreértés ne essék, az Alekszandrov, zenei értelemben vitathatatlanul az élvonalban szerepelt. Csodálatos dalokat és fellépéseket tudhat magáénak. A párhuzam és furcsa összefüggés, amire rá akarok mutatni, sokkal inkább az a miniatürizált szimbolika, amit a kórus képviselt.

Katonaruhás emberek éneklik a régi idők dalait és a Szovjetunió bukása után eltelt időszak mit sem változtatott a hallgatóikon. Mindenki felállva, kalapot, szemüveget levéve énekel, sír, zokog. Putyin a KGB-s rosszfiúból államelnök lett és a befolyása legalább akkora, mint a Szovjetunió idején volt az aktuális orosz vezetőknek. Igaz, hogy nem abban a formában, de Oroszországra még mindig igaz, hogy „a világnak harmada, majdnem ő egymaga.”

Az Alekszandrov tehát énekel, közben diplomatáknak álcázott orosz hírszerzők (kémek) Bőnybe utaznak, hogy hadgyakorlatokat tartsanak eszement, rendőrgyilkos, szélsőjobboldali szervezetekkel. A Jobbik KGBélája pedig az EP-ben csücsülve írja a jelentéseket, mi pedig orrba-szájba osztjuk meg a Magyarországon működtetett, magyarok által írt, orosz propagandaoldalakat, ezzel mi magunk is beszállva a nagy medve fogainak őrlésébe, ami épp megrágni készül minket.

Egy olyan dezinformációs hálózat épült ki Európában, amely hatással van (és egyre inkább nagyobb hatást gyakorol majd) az EU tagállamaira, eldöntve ezzel választásokat, megerősítve oroszbarát, szélsőséges politikai pártokat és felszín alatt véghezvinni egy háborút, ami nem jár hadseregek közvetlen összecsapásával.

A pesti utcákon egyre erősebb a halszag. Az Alekszandrov májusban jött volna a városba. Én is szerettem volna részt venni a koncertjükön, mert mint írtam, nagyra tartom őket és a zenéjük páratlan. Mégsem bírom elviselni a bűzt. Úgy érzem, becsaptak az öregek. Azt mondták, ez már más világ. Itt a felvilágosodás 2.0., nincs többé elnyomás, megtört a szovjetek uralma. Úgy hiszem, ez nem igaz. Putyin olyan, mint egy óriási mérges gomba, ami elkezdte szórni a spóráit szerte Európában. Magyarországon pedig ezek a picike kis sejtek, spórácskák, már egy ideje fonalasodnak, és mostanra a táptalajunk telis-tele van aprócska gombákkal, amelyek ki akarnak bújni a földből.

A felbontott konzervünk halszagú. Úgy, mint a dalban Magyarország. Pontosan ugyanaz történt velünk is, mint Oroszországban. Az egykori háromper, kettőper, ötper, hatperes ügynökök felszívódtak, és a mai napig nem akarják, hogy tudjunk a létezésükről. A KISZ-titkár Orbán, a KB-belépős Kövér, vagy éppen az ultrajobboldalivá változott Pozsgay mind-mind kitűnő példái annak, hogy ide nem a kommunisták jöttek vissza, ahogy a kormánypárt fogalmaz, hanem azok a gazemberek, akiknek tök mindegy, melyik rendszert szolgálják, csak minél gátlástalanabb módon érjék el és terjesszék ki hatalmukat.

Nekünk nem volt Alekszandrovunk, pedig akkor legalább egy kis jó zenét hallgathattunk volna. Csodálkozunk, hogy miért találtuk meg a rokonszenvet Putyinnal? Vagy hogy kinek áll érdekében tudat alatti reklámokkal teleszórni a TV2-t azt hajtogatva, hogy pakskettő-pakskettő?

Mi a jövő?

Putyin Magyarországra látogat. Az Alekszandrov már nem jön…

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!