Gyurcsányt kihagyni nem kell félnetek jó lesz

fotó: 24.hu

Egy ilyen cikk elején nem érdemes válaszolni a címben feltett kérdésre, mert ha az olvasó az első mondatból választ kap, valószínűleg nem olvassa végig az írást. Egy újságíró pedig általában azért ír, hogy elolvassák a szerzeményét. Nos, mi veszünk egy nagy levegőt és leírjuk az elején, hogy: Nem. Most pedig elmondjuk, miért. Hátha érdekli a tisztelt látogatót.

12517735 86602b60aaa61736fcc5cd6da2e10043 x

Kezdjük a látszólagos racionalitással. A Republikon Intézet 2016 augusztusában végzett kutatása, első blikkre egyértelmű választ ad erre a kérdésre. A grafikonból világosan látszik, hogy sajnos – nem sajnos, Gyurcsány Ferenc bizony a népszerűségi listák végén kullog. Normális esetben ez elég lehetne arra, hogy kimondjuk: az az együttműködés, amelyben benne van a DK elnöke, nem győzhet. Mi azonban mást állítunk. Ez az ügy valószínűleg nem a ma látszó számok alapján dől majd el. Biztosak vagyunk abban, hogy Gyurcsány is olvassa azokat a közvélemény-kutatási adatokat, amiket mi is olvasunk. A közismerten remek stratégiai érzékkel megáldott politikusról nem tudjuk elképzelni, hogy ne gondolná át minden lépését, amelyet a politikában tesz. Itt kell megállnunk egy pillanatra. Hogyan lehetséges az, hogy az elvileg a kormányváltásban érdekelt DK elnöke látja és ismeri az adatokat, melyek szerint a lakosság csaknem 30%-a kifejezetten utálja, és csak 24%-a kedveli, mégis ragaszkodik ahhoz, hogyha közös listán lesz a pártja az MSZP-vel, akkor azon bizony előkelő helyen szerepeljen.
12517739 de71fcf8645c6f1f170580d0f4587775 x

Megmondjuk? Azért, mert Gyurcsány Ferenc más adatokat is ismer. Látta azt a közvélemény kutatást is, amely szerint az MSZP és a DK közös indulása esetén, Budapesten már legyőzné a Fideszt. Látta azt is, hogy az általa vezetett párt nélkül, bizony nagyon nehezen képzelhető el a Fidesz leváltása. Azt is tudja, hogy egy esetleges újabb Fidesz győzelem és Polt Péter legfőbb ügyész hivatalban maradása esetén a mandátumát, ezzel mentelmi jogát vesztő Gyurcsányt sem hagynák ki a bosszúhadjáratból. Nyilván tisztában van azzal is, hogy az MSZP-nek óriásikat kell nyelnie ahhoz, hogy bármiben is együttműködjön vele. Ott még nem felejtették el, hogy miként távozott a pártból, és mit vitt magával. Bizonyára megfordult a fejében, hogy a legrosszabb esetre is fel kell készülnie. E szerint a minimális cél az lehet, hogy valahogy bejusson a DK a parlamentbe és frakciót alakítson. Ezzel biztosítani lehet a párt túlélését. Nem hisszük, hogy ne járta volna meg az agyát az a gondolat, hogy egy esetleges előválasztáson, akár vereséget is szenvedhet, ami végképp megpecsételné politikai karrierjét. Végül, azt sem tudjuk elképzelni, hogy Gyurcsány Ferenc ne tudná, hogy minden más baloldali párt legszívesebben élből, ujjongva fogadná, ha bejelentené, hogy nem akar a listán szerepelni, megpróbálja egyéniben megszerezni a mandátumot valahol.

GYF tehát mindent tud. Látszólag Ő az egyetlen akadálya a baloldali összefogásnak. Látszólag miatta nincs egységes baloldal. És mégis. Miért marad annak ellenére, hogy úgy tűnik, inkább teher, mint haszon az Ő aktív jelenléte?

Itt a válasz:

  1. Ha Gyurcsány Ferenc nem ismerne olyan forgatókönyvet, ami alapján vele is nyerhető a 2018-as választás, valószínűleg megtalálná a megoldást, ami mindenkinek elfogadható. Például, lemond az első 5 hely valamelyikéről, így nem látszik a szavazólapon. Ez egy kompromisszum, amivel ismét olyan helyzetet teremthet, amelyre a többieknek kell reagálniuk.
  2. Gyurcsányt nem csak utálják. Nagyon sokan szeretik. Szavazótábora az egyik legjobban mozgósítható bázis. Ez a bázis azonban egy centimétert nem menne a vezére nélkül. Képzeljük csak el, ha mondjuk Molnár Csaba (elnézést, Csaba… – a szerk) állna az emelvényre, és kérné a DK szavazóit arra, hogy álljanak bele a kampányba.
  3. Tetszik vagy nem, a volt miniszterelnök még mindig az egyetlen olyan személy a baloldalon, akiről el tudják képzelni a szavazók, hogy méltó ellenfele lehet Orbánnak. Karizmatikus és megjegyezhető mondatokat mond. Ez persze nem jelenti azt, hogy szavaznának is rá, ha Ő lenne a jelölt, ennek ellenére ezt is figyelembe kell vennünk.
  4. Gyurcsány bizonyosan nem engedheti meg, hogy Ő legyen a kormányváltás valódi akadálya. Abban azonban nem vagyunk biztosak, hogy végső esetben nem elégedne meg egy budapesti többséggel. Ehhez azonban legalábbis szoros országos eredményre van szükség. Így a kettő kizárja egymást. Marad az a verzió, hogy a pártok végül megegyeznek így is. Tudván, hogy bár sokakat távol tart a szavazástól Gyurcsány személye, legalább annyit visz el az urnákhoz. Az viszont biztos, hogy a Demokratikus Koalíció nélkül nem fog menni.
  5. Minden számítás azt igazolja, hogy Gyurcsány nem vállalhat döntéshozói pozíciót. Egyszerű országgyűlési képviselőként azonban keveseket zavarna a jelenléte. Ha szürke marad, azzal hozhat a közös listára.

döntéshozó

autonomkompetencia

6. Gyurcsány saját és a pártja érdekében cselekszik. Mindenben. Nem tehet mást. A DK-t életben kell tartani. Nem történhet meg, hogy olyan lista jöjjön létre, amely ezt nem garantálja. Ahhoz azonban, hogy a Demokratikus Koalíció parlamenti párt legyen, muszáj engednie bizonyos pontokban. Ilyen lehet például az előválasztás. Az MSZP láthatóan készen áll arra, hogy ringbe dobja akár mind a 106 jelöltjét egy baloldali előválasztásra. Ezzel könnyen idézheti elő azt a helyzetet, hogy Gyurcsányt engedmények tételére kényszerítse. A DK ugyanis nehezen tudna mind a 106 körzetben ütőképes jelöltet kiállítani. Az MSZP tehát akkor dönt jól, ha tovább erőlteti az előválasztást. Win-Win helyzet. A többi pártnak azonban végre színt kell vallania és bizonyítani valódi erejét. Na ebben lesznek legyőzhetetlenek a szocialisták.

Összefoglalva tehát. A mai ismereteink alapján, Gyurcsány és ezzel a DK, nem hagyható ki egy kormányváltó koalícióból. Mindenki barátkozzon meg a gondolattal, hogy Gyurcsány Ferenc akkor is ott lesz a következő parlamentben, ha nem lesz összefogás. Ha Magyarországnak elege van Orbán Viktor túlhatalmából, jobban teszi, ha arra koncentrál, mit ajánlanak majd a pártok a választási kampányban és kevésbé arra, hogy ki az, akit szeret vagy nem szeret a szavazó. Akinek béka, nyelje le!

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!