Kibukott az Erzsébet-utalványok sötét titka – erre senki nem gondolt

10 ezer forint ide vagy oda, gyorssegély vagy éppen kormánypropaganda, a legjobban ezzel is a haverok jártak, persze a Fidesznek is zseniális húzás volt Erzsébet-utalványokat osztani az idősek között. Van a történetnek egy olyan szereplője is, amelyik félig-meddig az árnyékban lapul, de a legnagyobb babérokat aratja le a projektben, ez pedig nem más, mint a Nemzeti Üdülési Alapítvány.

Miről is van szó valójában?

A Nemzeti Üdülési Alapítvány honlapján így írnak a civil szervezetről: „a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványt Magyarország Kormánya, valamint hat szakszervezeti konföderáció hozta létre több mint 20 éve.” Néhány sorral lejjebb a következőket olvashatjuk:

Az Országgyűlés 2012. július 6-án elfogadta a gyermekekről való felelős gondoskodás jegyében, az ahhoz kapcsolódó források megteremtése, valamint a társadalmi szolidaritásra építve a Szent Erzsébet-i hagyományok újraélesztése érdekében megalkotott Erzsébet-programról szóló törvényt.

Ez az újraélesztés ott öli meg a beteget, hogy érdekes módon a Nemzeti Üdülési Alapítvány épp januártól szűnik meg, legalábbis a kormány beharangozójából erre következtethetünk.

Korózs Lajos szerint ez azt mutatja, hogy a kormányt semmi más nem érdekelte, „csak a haszon, hogy mennyi pénzt tudnak zsebre tenni, mennyi pénzt tud a Nemzeti Üdülési Alapítvány különböző juttatásokként felvenni”. A politikus a Népszavának hozzátette: a nyugdíjasok Erzsébet-utalványa után számításaik szerint 3 milliárd forint a jutalék. Kérdésként vetette fel, hogyha a Nemzeti Üdülési Alapítvány januártól megszűnik, akkor kinek a zsebébe vándorol ez az összeg. Ugyanígy kérdéses, kit illet az a jutalék, amely abból adódik, hogy a tárcák ugyancsak Erzsébet-utalvány formájában jutalmazzák munkatársaikat az év végi munka elismeréseként. Előrevetítette: az MSZP tételesen meg fog vizsgálni minden egyes bizonylatot, annak érdekében, hogy ezekre a kérdésekre választ kapjon és ha a Nemzeti Üdülési Alapítvány nem bocsátja rendelkezésükre a dokumentumokat, akkor ki fogják perelni azokat.

Hozzá kell tennünk, hogy az alapítvány kuratóriumi elnöke dr. Guller Zoltán, akit Navracsics Tibor nevezett ki miniszteri biztosnak még 2012 augusztusában, valamint aki egyben a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. vezérigazgatója is. Egyelőre csak annyit írunk, hogy érdemes megjegyezni a Guller Zoltán nevet, mert róla még sokat olvashatnak a Pesti Bulváron…

Súlyos mutyik lehetnek a háttérben

A Világbanknál működő nemzetközi vitarendező szervezet, az International Center for Settlement of Investment Disputes (ICSID) december 13-án 23 millió euró kártérítést ítélt meg az Edenred nevű, étkezési utalványokal foglalkozó francia cégnek, a Ticket Restaurant márka tulajdonosának. Az Edenred a magyar állammal szemben nyújtott be panaszt, miután az Orbán-kormány 2012-ben az Erzsébet-utalvánnyal illetve a Szép-kártyákkal kiszorította a magyar utalványpiacról az addig piacvezető multikat.

2012-ben a kormány egyszerű trükkel tette lehetetlenné a multik utalványbizniszét: úgy módosította az adójogszabályokat, hogy minden béren kívüli juttatás után 51 százalékot kelljen adózni, csak az újonnan bevezetett állami Szép-kártya és az Erzsébet-utalványok adója lett kedvezményes, 31 százalékos. Ezzel gyakorlatilag megölték a korábban népszerű utalványokat, a Sodexo Passt, a Le Chèque Déjeuner és a Ticket Restaurantot. A kibocsátó cégek pillanatok alatt elveszítették árbevételük nagy részét, ki is vonultak a piacról – írja a 444.hu.

Amikor ezek a hírek felröppentek, a kormány úgy kommunikálta az ügyet, hogy esze ágában sincs visszaengedni a külföldi cégeket, inkább teljesen megszünteti a kafetériát; a miniszterelnök egy kettős bérrendszer ötletével is előállt, miszerint lenne a munkabérnek egy adómentes része, az váltaná ki az eddig utalványokkal kifizetett, kedvező adózású jövedelmet.

Ezen kívül még két utalványos cég perli a magyar államot, ezek az eljárások még zajlanak. Az Edenred ügyében hozott döntés alapján ezekben az ügyekben is érdemes bírságra számítani, sőt a Sodexo több pénzt is elvihet, mint az Edenred.

„Így is megérte, hiszen a korábbi években évente huszonhárommilliárd forint profitot utaltak ki ezek a cégek. Az itt maradt összegekből pedig idősek, gyerekek nyaraltatását sikerült biztosítani az ezt követő években.”

Ezt mondta Völner államtitkár a Hír TV-nek. A nyaraltatással arra utalt, hogy a kormány a külföldi kafetériacégek kiszorítása után bevezette az Erzsébet-utalványt és a SZÉP-kártyákat, és az Erzsébet-utalványok rendszerére egész állami üdülőhálózatot húztak fel.
Az Európai Unió bírósága idén döntött arról, hogy Magyarországnak vissza kell engednie a külföldi utalványcégeket, a kormány viszont erre nem hajlandó, helyette inkább megszünteti az Erzsébet-utalványok rendszerét.

Kihez vándorol a juti?

Megnéztük a 2012. évi törvényt az Erzsébet-programokról, és találtunk egy érdekes pontot, amely arról szól, mire fordítható az összeg, ami ilyenkor befolyik. Van egy egészen tág kitétel, ami ügyes számlázással tulajdonképpen bármire költhető: „egyéb szociális célú feladatok ellátásához kapcsolódó szervezési és lebonyolítási teendőket láthat el.”

Szociális célú feladat. Ez szépen hangzik, viszont az ehhez kapcsolódó szervezési és lebonyolítási teendők már annyira nem. Megérne egy misét, hogy az összes efféle feladat elszámolását tüzetesen végignézzük. Erre a feladatra (is) vállalkozik Korózs Lajos, aki a Pesti Bulvárnak elmondta, számos intézményben, így a Nemzetgazdasági Minisztériumban, vagy a Honvédelmi Minisztériumban is Erzsébet-utalvány formájában kapnak kafetériát a munkatársak. Ezeket az utalványokat pedig hirtelen elkezdték „futószalagon gyártani.”

Könnyen lehet, hogy ha a szocialisták megkapják az alapítványtól a részletes elszámolást, (márpedig kénytelenek lesznek kiadni) az Erzsébet-utalványok sötét titka az összes érintettel együtt a napvilágra kerül majd, de addig is hagyjuk békésen bejglizni a fiúkat, ráérnek majd idegeskedni karácsony után…

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!