Váratlan drágulás: a gatyánk is rá fog menni a bankszámla fenntartására

Az idén bevezetett banki alapszámlák havi díja a következő évben meghaladhatja az 1,9 ezer forintot, 2018-ban pedig már majdnem 2,1 ezer forintba kerülhetnek. Ez nem a bankokon múlik (ők persze tompíthatnák az áremelést), az előírásokban szabják a költséget a minimálbérhez – számol be a drasztikus drágulásról az azenpenzem.hu weboldal.

Az alapszámla havi díját a jogalkotók a minimálbér 1,5 százalékában maximálták. A legtöbb bank a konstrukciót ezzel a 1575 forintos díjjal vezette be. Kivétel a CIB és az OTP. A CIB az alapszámlát már 990 forintos havi díjért hajlandó vezetni, az OTP sem ment el a plafonig, hiszen „csak” 1240 forintot kér. A minimálbér következő évi, majd azt követő jelentős emelése viszont a legtöbb hitelintézetnél nagyot drágíthat az alapszámlán.

Amennyiben a bankok nem változtatnak a gyakorlaton (vagyis továbbra is az előírásokhoz tartják magukat), az alapszámla havi díja a következő évben 1915 forint, 2018-ban pedig már 2068 forint lehet. Jelenleg eddig csupán az OTP tette közzé, mennyit kér jövőre az alapszámla vezetéséért.

Akadnak egyébként még banki költségek, amelyekre hat a minimálbér dinamikus emelése. A Budapest Bank (BB) Komfort számlacsomagjának igénybevételi feltételeként legalább a nettó minimálbér összegének megfelelő rendszeres jóváírást szabják meg. A BB a különböző számlacsomagok esetében szintén a minimálbérhez igazítja az általa alkalmazott korrekciós díjat. Ezt a költséget akkor számítják fel, ha ügyfelük nem teljesíti a csomagokhoz szabott feltételeket.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!