Áder: az ember, aki ott sem volt

Az év első felében már nyílt titokként kezelték, hogy Áder János nem vállal(hat) egy újabb ciklust a köztársaság nélküli elnök székében. „Mert a Viktor nem engedi”.

Tavasszal a pletykák még Kövér László következetes öntörvényűségét vélték beszuszakolni a közéleti látványpékségbe, de a zordbajszú pedellus azóta vagy szelídülni lett kénytelen, vagy egyszerűen pártbéli ellenlábasai értésére adta, hogy pusztai betyárként ő bizony nem ítélteti magát ezen szélütött politikusi szerepre.

Áder pedig már megtanult úgy reprezentálni, hogy csak a visszanézett felvételekből derül ki, jelen volt-e egyáltalán.

der

Az elmúlt hetekben egy még nála is alkalmatlanabb ember neve röppent fel, a bornírtan szelíd közminiszter Balog Zoltáné, de a jelek szerint nem találnak a posztjára – egyelőre – nála tökéletesebb automatát az emberiség minisztérium félkarú rablójaként.

Mit tehetett mást az egyre kevésbé fantáziadús fideszes kamarillapolitika, mint megnyilatkoztatta Ádert, ugyan vállaljon el esetleg még egy évadot a Sándor-palotában, hiszen egyre fogynak a megbízhatóan semmit se mondó elvtársak. De azért – mint ő maga nyilatkozta – előtte még hosszan elbeszélgetett vele Kövér László.

János, mint egy szemérmes menyasszony, aki bár szüzességét már vesztette, de a háztartást még takarosan elvezeti, lázadozás nélkül megpucolja a halat és el is mosogat maga után, kicsit szabódva, de közölte a köztársaságával, hogy nojó, beleállna az újabb násztáncba.

Miért jó a János..? Mert bölcsen hallgat, mint a hal. Szeret sokat üldögélni, tapasztalt horgászként türelmesen fogja a botot s ha nincs is kapás, szorgalmasan pecázgat a közéleti állóvízben, ahonnan már régen kifogtak minden méretes harcsát, de neki némi sneci is elég.

Bár lelkiismeretesen visszadob minden méreten aluli törvénytervezetet, igazi fogás már nem adódik, s búsan elfogadja az örök igazságot, hogy a nagyhalak megeszik a kicsiket, mint ő.

Kövér kényes kérdés a kíméletlen fideszes belháborúkban, mivel azon nagyon szűk 3-5 fős megbonthatatlan kör tagja, akik a kezdetektől Orbán vértestvérei – még ha maga Orbán ontaná is a vérüket, látványos likvidálásuk egyelőre elképzelhetetlen. Ebből a körből végleges száműzetésbe küldeni bárkit is, még a miniszterelnök számára is komolyan mérlegelendő kockázat.

Talán ezért is visszakozik feltehetően a kormányközeli média által már többször is belső forrásokon keresztül szivárogtatva, hogy még egy kockázatos Schmitt-féle paprikajancsit nem kockáztatna meg, Áder jobban tenné, ha a májusban lejáró mandátumát önként és lehetőleg dalolva duplázná.

Azt pedig feltehetően józanul mérlegelte, hogy bár a 2018-as választások elé nagy önbizalommal tekintenek, de becsúszhat bármilyen – általuk – nem várt fordulat s nem árt, ha egy rendíthetetlenül halvérű vértestvér felügyeli továbbra is a leendő országgyűlés tevékenységét. S ehhez, az átmeneti tétovázás ellenére is Áder tűnik a legjobb csalinak.

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!