Vendée Globe- Fa Nándor túl van a felén

Onboard life illustration for Nandor Fa (HUN), skipper Spirit of Hungary, during prestart of the Vendee Globe, in Les Sables d'Olonne, France on October 29th, 2016 - Photo Vincent Curutchet / DPPI / Vendée GlobeIllustration vie à bord pour Nandor Fa (HUN), skipper Spirit of Hungary, avant le Vendée Globe, aux Sables d'Olonne le 29 Octobre 2016 - Photo Vincent Curutchet / DPPI / Vendée Globe

A versenytáv második fele következik Fa Nándor számára, aki továbbra is a tizedik helyen halad – de hamarosan előre léphet – hajójával, a hazai építésű és fejlesztésű Spirit of Hungaryvel a Vendeé Globe földkerülő vitorlásviadalon.

Amint az a honlapján olvasható hajónaplóból kiderül, a magyar sportember túljutott azon a helyen, ahol egyik versenytársa, Thomas Ruyant ütközött. „Délebbre leszek jelentősen a hajózási utaktól, nagyon remélem, ott már tiszta a víz” – írta helyzetjelentésében Fa Nándor, aki a bajba jutott hajósok között Stéphane Le Diraisont is megemlítette, akinek hajója árboctörést szenvedett, „szükségvitorlázattal közeledik Ausztrália felé”. Hozzátette, hogy „két bajba jutott skipper igyekszik biztonságban partot érni”.
Stéphane Le Diraison hétfőn került vészhelyzetbe, míg Thomas Ruyant – akinek a hajója „belefúrta az orrát a vízbe”, miután azonosítatlan tárggyal ütközött – kedden jelezte, hogy kiszáll a versenyből. Amennyiben ez hivatalossá válik, Fa Nándor előrelép, mert Ruyant eddig előtte haladt.
A verseny honlapja szerint az élen továbbra is a francia Armel Le Cléach vitorlázik, neki már csak bő 8200 tengeri mérföldet kell megtennie a célba érkezésig. Fa Nándor hátránya vele szemben 4100 mérföld.
A magyar vitorlázó harmadik Vendée Globe-ján indul, melyen a feladat egyedül egy 60 lábas (18 méter) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül körbehajózni a bolygót. Az 1992/93-as menet során Fa Nándor a legjobb nem franciaként ötödik helyen ért célba 128 nap után. A rekordot a francia Francois Gabart tartja, aki a legutóbbi, 2012/13-as kiírást 78 nap 2 óra 16 perces idővel nyerte meg.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!