Putyinnal szövetkeznek a szélsőjobbosok Ausztriában

Putyin Ausztriában - Tirol tartományban snapszozik. Az oroszok már a hüttében vannak. (kép: OC/ERICH SPIESS)

Vlagyimir Putyin Egységes Oroszország pártjával írt alá együttműködési megállapodást az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) – közölte a párt linzi frakcióvezetője Detlef Wimmer hétfőn.

A megállapodást az osztrák szélsőjobb elnöke, Heinz-Christian Strache és Szergej Selesnjak, az Egységes Oroszország főtitkára írta alá hétfőn Moszkvában. A találkozón jelen volt továbbá osztrák részről az FPÖ elnökhelyettese Norbert Hofer, a bécsi alpolgármester Johann Gudenus és Harald Vilimsky, az FPÖ európai parlamenti képviselője is.

A megállapodás szövegét a Kronen Zeitung című lap újságírója már korábban közzétette a Twitter mikroblog oldalán. Ennek tartalma szerint a két párt rendszeresen tájékoztatja egymást különböző területeken szerzett tapasztalatairól, a gazdaság, a kereskedelem és a befektetés területén is támogatják egymást. A két párt arról is nyilatkozott, hogy a fiatalokat valamint a nőket tömörítő egyesületeik, a képzéssel és segélynyújtással foglalkozó és egyéb területen működő társadalmi szervezeteik is együttműködnek majd, hogy erősítsék a barátságot, továbbá „a hazaszeretet és a munkakedv szellemében” neveljék a fiatal generációt.

Strache hétfőn a Facebook közösségi oldalán az Egyesült Államok és Oroszország közötti együttműködés jelentőségét hangsúlyozta, amely szerinte a szíriai és a krími konfliktus diplomáciai béketeremtése miatt fontos. Továbbá az Oroszország elleni szankciók feloldásáról beszélt, amely megszorítások szerinte „gazdaságilag károsak és értelmetlenek”. „Az FPÖ semleges és megbízható közvetítője és partnere a békekötésnek” – olvasható a bejegyzésben.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ), az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Zöldek pártja is bírálta a megállapodást. Az SPÖ igazgatója Georg Niedermühlbichler az államfőválasztás utáni „szellemi zavarodottságról” beszélt.

Az FPÖ jelöltje, Norbert Hofer a decemberi államfőválasztáson alulmaradt kihívójával, a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellennel szemben.

Reinhold Mitterlehner az ÖVP elnöke „durvának, érzéketlennek és következetlennek” minősítette az egyezményt.

A Zöldek pártja a történteket úgy kommentálta, hogy az FPÖ két héttel az államfőválasztást követően visszatért az Európa-ellenes politikájához, számolt be az MTI.

Közben egy másik hír; 2017-ben illiberális csúcstalálkozó lesz Budapesten, ugyanis Vlagyimir Putyin ellátogat kis hazánkba és beugrik Orbán Viktorhoz is.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!