Porosenko: kiszabadult egy fogságban lévő szuperkatona

Kiszabadult az Oroszország által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok fogságából a donyecki repülőteret védő ukrán fegyveres erők egy katonája, akit csaknem két évvel ezelőtt ejtettek foglyul – jelentette be Petro Porosenko ukrán elnök vasárnap a Twitteren.

Egyes hírforrások szerint ő volt az utolsó „kiborg”, aki még szakadár fogságban volt. Oleh Konetko, a fogolycserével foglalkozó központ koordinátora viszont elmondta, hogy még több mint tíz „kiborgot” eltűntként tartanak számon.

Tarasz Kologyijt 2014 augusztusában mozgósították mint tartalékost. Előbb a 80-as légi szállítású dandár deszantosaként a Donyeck megyei Kosztyantinyivka településen szolgált, majd egyike lett a donyecki nemzetközi repülőtér védőinek, akiket kitartásuk iránti tiszteletből Ukrajnában „kiborgokként” emlegetnek. Az elnevezés egy lehallgatott és az ukrán biztonsági szolgálat által nyilvánosságra hozott, szakadárok közti beszélgetésből ered. A donyecki repülőteret rohamozó szakadárok egyike jelentette felettesének, hogy „nem bírnak el” az ukrán katonákkal. „Ezek nem emberek, hanem kiborgok” – jegyezte meg.
A reptérről az ukrán katonák több havi kitartás után tavaly júniusban vonultak ki, mivel a szakadár erők tüzérsége által romhalmazzá lőtt légi kikötőben már nem maradt fedezék számukra.

Kologyij nem fogolycserével szabadult, hanem az ukrán ortodox egyház közbenjárására. A kelet-ukrajnai térség papjai kérték meg a szakadárokat, hogy Szent Miklós napja tiszteletére engedjék szabadon a katonát. A férfit egy magas rangú egyházi vezető elmondása szerint lelkileg megviselte a csaknem két évig tartó fogság, ezért mielőtt hazatérne, egy kijevi klinikán gyógykezelik.

Előzőleg több mint egy éve, tavaly december elején szabadult ki a szakadárok fogságából egy „kiborg”. Őt egy orosz őrnagyra cseréltek ki, akit a kelet-ukrajnai szakadárokkal folytatott együttműködésért 14 év börtönbüntetésre ítéltek Ukrajnában.

Jurij Tangyit, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) főnökének tanácsadója nemrég arról számolt be, hogy hivatalosan 108 ukránt tartanak fogva a szakadárok.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!