Palkovics államtitkár úr akkorát csapott a hasára, hogy kipirosodott a pocakja

fotó: Index.hu

„Azon a folyamaton, amit elkezdtünk, a PISA lényegében nem fog változtatni” – mondta Palkovics László a Magyar Időknek adott interjújában. Azt gondolhatnánk, hogy az oktatási államtitkár asztalán egy vaskos mappa pihen, amit pedagógusok, oktatási szakemberek, közgazdászok dolgoztak ki és felér tíz Schmitt Pál disszertációval, hiszen a kormány pontosan tudja, milyen koncepció szükséges ahhoz, hogy iskoláink világszerte megbecsültek legyenek.

A valóság ezzel szemben az, hogy Palkovicsnak nincs ilyen mappája. Ehelyett inkább felhúzva ingét egy óriásit pacskolt a hasára, és mondott néhány „lehetséges megoldást” arra, hogy mit kellene esetleg változtatni:

  • Csoportbontás bevezetése több tanórán, hogy nagyobb tér legyen a felzárkóztatásra.
  • A falusi iskolák felső tagozatának átalakítása: megszüntetésről Palkovics nem beszélt, csak átalakításról és versenyképesebbé tételről, de erre nem is kérdeztek rá. (Az indoklás, hogy alsóban még általában jók a kompetenciaeredmények, felső tagozaton törik meg valami, és a romlás a rosszabb helyzetű, kisebb településeken a legnagyobb.)
  • A heti óraterhelést csökkenteni kellene.
  • Elképzelhető viszont, hogy szünetből kevesebb lenne, hogy az éves óraszám mégse csökkenjen.
  • Egész napos iskola bevezetése házi feladat nélkül – „kérdés, hogy miként viszonyulnának ehhez a szülők”.

Mint Palkovics hangsúlyozta, ezek csak lehetséges, megfontolandó irányok, döntés nincs róluk, és hosszas egyeztetésre van szükség mindegyik pontról. Így tehát az oktatási államtitkárság tervei abból állnak, hogy az államtitkár ül egy Magyar Idők interjún, és ismertet néhány javaslatot, ami épp eszébe jutott. Nincs terv, nincs szakmai egyeztetés, csak egy kis tippelgetés.

Ezt tudják ma az oktatás felett őrködő honatyák…

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!