Készülj a kemény télre Dugi Zsuzsival!

Nemcsak mi fázunk, minden megérzi a hideget. Épp ezért néhány tanácsot szeretnék mondani, amelyek hasznosak lehetnek, ha igazán ránk tör a tél.

 

  • Ahol van víz, viszont nem laknak, ott érdemes lezárni a vizet, és tavaszig kinyitni a csapokat.
  • A ház, a lakás lehetőleg ne hűljön ki annyira, hogy a nappali és az éjszakai hőmérsékletingadozás miatt benne lévő műanyagok tavaszra tönkre menjenek, ezért minden ablakot alaposan zárjunk be.
  • A növények megérzik, tavasztól meghálálják, ha gondoskodunk róluk, és fahánccsal körbeszórjuk a törzset.
  • Az állatok örülnek, ha a házikójuk alját és a bejáratukat valami meleg anyaggal borítjuk.
  • A munkaeszközeinket, a lábainkat és a kezeinket is kényeztessük ilyenkor megfelelő ápolással. Hidegben az orrunk betakarásáért és a zárt szájjal légzésért a tüdőnk is jobban szelel. Még arra is figyeljünk, hogy minél kevesebbet vegyünk hidegben mély levegőt. A nagy levegővétel elkerülésével megelőzhető a tüsszentés, a köhögés. Ha mégis, akkor inkább azt is zárt szájjal tegyük zsebkendőbe. Ezzel a környezetünket is megkíméljük a bacilusok átadásától. A zárt szájjal lélegzés kiváló hatásairól többet lehet megtudni erről az oldalról.
  • A lábbeli száraz talpát szilikonspray-vel érdemes befújni, száradás után ezzel megakadályozható a csúszásveszély.
  • A csövek esetében is kíméletlen lehet a hideg. Egy állóhajóra kaptam télen duguláselhárítási megrendelést. A hajó szélesebb farába gyönyörű, régi, nehéz bútorokat helyeztek, ettől a hajó orra jó pár centit felemelkedett az emésztő résznél, és így megdőlt a hajó teste. A szennyvízcső nemhogy nem lejtett a kellő irányba, hanem az ellenkező irányba folyt a víz, mert „kontrássá” vált a csőrendszer, ami aztán szépen teljes keresztmetszetben be is fagyott. Az volt a szerencsénk, hogy fémből készült a vezeték és volt elegendő mennyiségű gázlámpánk, így felolvaszthattuk a jeget. Ritka a szennyvíz-vezeték elfagyása, mert a hőmérséklete egyenletesen langyos. Viszont sűrűbben előfordul, ha a fagyhatáron belül van a felszínhez közel, és fém a csővezeték.

Kellemes hólapátolást!


Profi duguláselhárító szakemberre van szüksége? Minden kerületben dugulás-elhárítunk. Hívd Dugi Zsuzsit: 30/5 200 600

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!