Doppinggyanú: nem zárhatták volna ki az olimpiáról a két győri kajakost

Pontot tett a nyár óta húzódó vizsgálatra a Magyar Kajak-Kenu Szövetség Fegyelmi Bizottsága, miután meghallgatta az érintetteket és megtekintette az ügyben kijelölt szakértők véleményét. Az FB mindkét sportoló versenyzési jogát visszaadta, és az ellenük felhozott vádak alól felmentette őket.

szomibence2
Fotó: Kajak-Kenu Győr

Horváth Bencét és Szomolányi Mátét az MKKSZ elnöksége saját hatáskörében azonnali hatállyal kizárta az olimpiai keretből, így a két sportoló nem indulhatott Rióban. Az ügyben etikai vétséget állapítottak meg náluk, mert a Magyar Antidopping Csoport tájékoztatása szerint atipikus mintát produkáltak a doppingvizsgálat során – írja a kajakkenugyor.hu

 Az Fegyelmi Bizottság szerint sem Horváth Bence, sem Szomolányi Máté esetében nem állapítható meg az, amivel az olimpiai keretből történő kizárásuk alkalmával meggyanúsították őket. A döntést az ügyben valamennyi érintett személy elfogadta.

A WADA laboratóriumába küldött ellenőrző vizsgálat a gyanúsnak vélt leleteket újravizsgálta, ám doppingvétséget nem állapított meg. A  Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség így nem indított egyikük ellen sem eljárást, hiszen mintájukat mindannyiszor negatívnak találta. Mindez az eredmény egyébként a sportolók adatlapján már az olimpia előtt megjelent. Az Fegyelmi Bizottság szerint sem Horváth Bence, sem Szomolányi Máté esetében nem állapítható meg az, amivel az olimpiai keretből történő kizárásuk alkalmával meggyanúsították őket. A döntést az ügyben valamennyi érintett személy elfogadta.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!