Áder hatékonysága egy látványpékséggel sem ér fel

Még a hazai kollégák által sokat kárhoztatott „albán pékségekben” is kisül valami ínycsiklandón értelmes és fogyasztható eredmény napról-napra, ellentétben a magyar köztársasági elnök közjogi méltatlanságával.

Elfújta a szél a szélerőművek létjogosultságát, bármikor bármit einstandolhat az állam még a főváros megkérdezése nélkül is, Áder mehet horgászni.

szeleromu

A tegnapi évvégi hajrában simán és lényegi változtatás nélkül  127 igen és 56 nem szavazattal szavazták meg a kormányzati előterjesztést, amellyel az Országgyűlés szigorította és kormányrendeleti körbe sorolta az ipari méretű szélerőművek és szélerőmű-parkok építésének, használatba vételének szabályozását.

lazarMég Lázár János indítványozta októberben a szélerőművekkel kapcsolatos törvénykezés szigorítását, mivel éles meglátása szerint azok teljesítménye nagymértékben függ a pillanatnyi időjárástól, „és ez a teljesítményingadozás csak a hálózaton működő egyéb szabályozható erőművek teljesítményének változtatásával egyenlíthető ki”.

Érthetetlen a kormány ellenszenve a megújuló energiával szemben, hacsak az nem motiválja az álláspontjukat, hogy az „ellenszél” nagyban boríthatja a rezsicsökkentéses kormányzati manipulációkat.

A most elfogadott jogszabály többek között megtiltja, hogy világörökségi és természetvédelmi területeken ilyen típusú létesítményeket állítsanak fel, ami egyrészt tetszetős magyarázat, másrészt nehezen elképzelhető, hogy mondjuk külvárosi gyártelepek szolgálhassanak ideális terepül a létesítmények telepítésére.

Érthetetlen Áder másik megfontoltan hatástalan próbálkozásának figyelmen kívül hagyása az állam önkényes ingatlan-kisajátítási szándékáról. Lapinformációk szerint még a fővárosi önkormányzatot sem értesítették – egy már korábban elfogadott jogszabályra hivatkozva – arról, hogy Budapest egyik legértékesebb területén, az Erzsébet téren, illetve a környéki ingatlanokon tulajdonosi jogokat gyakorolhat az állam – Tarlós legalábbis erről panaszkodott.

erzsebet-ter

Mindhiába. A parlament tegnap az egyes állami és önkormányzati tulajdonú ingatlanok ingyenes átadásáról szóló törvényt is újra elfogadta. Trtöént mindez annak ellenére, hogy a magyar köztársasági elnök szerint „vagyonátadás nem történhet meg a tulajdonos fővárosi önkormányzat döntésének mellőzésével, ugyanakkor a törvény előkészítése során sem a Fővárosi Közgyűléssel, sem a főpolgármesterrel nem egyeztettek”.

E javaslat elfogadásának csendes haszonélvezője többek között az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) egy III. kerületi Árpád fejedelem úti ingatlannal s az egyensúly végett a Magyar Katolikus Egyház is, mely Tatabányán gazdagíthatja hitéletét egy épülettel.

Erős várban az ő Istenük.

A tegnap elfogadott törvény rögzíti további harmincöt állami közpark ingyenes átadását 22 önkormányzat részére.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!