Antikorrupciós törvénycsomag – balról

Elkészült az MSZP antikorrupciós törvényjavaslat-csomagja, amelyet benyújtanak az Országgyűlésnek – jelentette be pénteken Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a Harangozó Tamás országgyűlési képviselővel tartott közös sajtótájékoztatón.

Az MSZP átalakítaná a vagyonnyilatkozati rendszert és a legfőbb ügyész kinevezési gyakorlatát is megváltoztatnák: ennek fontos eleme, hogy a pozíciót egyszer lehetne betölteni.

Tóth Bertalan közölte: törvénycsomagjukat eljuttatták a témával foglalkozó civil szervezeteknek és a parlamenti pártoknak is.

Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője javaslataikat ismertetve hangsúlyozta, hogy újraszabályoznák a politikusi összeférhetetlenséget, ugyanis a kormány- és miniszteri biztosok népes táborának informális befolyása, fizetése, tevékenysége teljességgel követhetetlen és egyik sarokköve a gyakorlatilag „maffiaszerűen” működő döntéshozatalnak.

A közpénzekből nyújtott támogatásoknál a pályázatok minden egyes pontja nyilvános lenne, és ha az összeférhetetlenség, vagy a nyilvánosság szabálya sérülne, semmissé válna a támogatási szerződés – jelezte, hozzátéve: a már kiutalt támogatásokat vissza kellene fizetni.

Harangozó Tamás kitért arra is, vissza szeretnék állítani, hogy az Országos Bírói Tanácsnak az OBH elnökével mindenben kötelező egyetértési joga legyen.

Szólt arról is, hogy megváltoztatnák a legfőbb ügyész kinevezési gyakorlatát, a pozíciót egyszer lehetne betölteni, ismétlésre nem lenne mód. Mandátuma lejártával pedig megszűnne a kinevezése – jelezte.

Alapjaiban módosítanák a vagyonnyilatkozati rendszert és a családi ajándékozásnál, a magánkölcsönnél a kölcsönt adónak és az ajándékozónak is be kellene jelenteni a NAV-hoz, nem csak azt, hogy kinek adják, hanem azt is, miből.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!