Olimpiai BMX-pályát terveznek természetvédelmi területre

Lazán a Hármashatár-hegyen. Mindezt a helyiek megkérdezése nélkül.

Egy magtalan olimpia lázában ég a kormány, a szó szoros értelmében minden követ megmozgatnának a hagymázas sportfantasy budapesti megvalósításáért – s feltehetően annak bőven osztható beruházási lehetőségeiért a döntéshozói team kegyeit keresve a potenciális holdudvari kegyencek.

Sunnyog a polgármester

Ennek a finoman szólva is távoli ködbe vesző elképzelésnek az egyik tragikomikus példája egy olimpiai „BMX”, pontosabban mountain bike-pálya, amit eredetileg a III. kerületbe terveztek, ám a helyszínt a Fővárosi Közgyűlés egy szeptember végi módosító határozattal átirányított a II. kerület természetvédelmi területére, a Hármashatár-hegyre.

bmx

Történt mindez úgy, hogy a helyi önkormányzat véleményét előzetesen nem kérték ki, de mit is mondhattak volna, ha egyszer a fővárosi testületben lényegében fideszes polgármesterek ülnek.

Így tett Láng Zsolt, a II. kerület fideszes polgármestere is, aki feltehetően megszavazta a területáthelyezés módosítását, ám az önkormányzatát nem igyekezett rögtön értesíteni a történtekről. Mindez csak szeptember végén került a helyi testület elé, ahol Hajdu Nóra, az Együtt képviselője érdeklődött Láng Zsolttól a váratlan ötlet részleteiről s főként arról, hogy ezt miként tervezi a helyi lakosokkal elfogadtatni az önkormányzat:

bmx-hegy

Az ellenzék a lakosság pártján

„A kerületi vezetés igyekszik a szőnyeg alá söpörni a kellemetlen kérdéseket, Láng Zsolt is bagatellizálni próbálta a kérdést” – nyilatkozta lapunknak Hajdu Nóra. A polgármester arra hivatkozott, hogy a terület nem tartozik a kerülethez, azért a Duna-Ipoly Nemzeti Park a felelős.

Ennek ellenére a felháborodott képviselő többekkel lakossági fórumot kezdeményezett a váratlan s fű alatti döntés széles nyilvánosság előtti megvitatására, amit december ötödikén meg is tartottak a pesthidegkúti Klébersberg Kultúrkúriában.

„Az eseményen csak a két legilletékesebb, Láng Zsolt és a Duna-Ipoly Nemzeti Park képviselője nem volt jelen. Az önkormányzatot az egyedüli alpolgármester, Dankó Virág képviselte, aki kérdésre válaszolva, hogy mikor értesült erről az egész projektről, azt a nehezen értlemezhető választ adta, hogy mindössze októberben került elé a tervezet. Ami csak azért különös, mert a polgármestere már az előző hónapban megszavazta mindezt a Fővárosi Közgyűlésben” – tette hozzá Hajdu Nóra.

bmx-illusztracio

Nem lesz beton – „csak” több ezer kőtörmelék

Bár zsúfolásig telt a terem. A Budapest 2024 olimpiai pályázat programigazgatója Schneller Márton Domokos, valamint Finta Sándor, a projekt főépítésze igyekeztek magyaráznia bizonyítványt azzal, hogy egy pár napos rendezvényről lenne szó mindössze, ami nem járna komoly természeti átalakítással, sem lebetonozott területekkel, hiszen „mindössze” több ezer tonna kőtörmelék telepítésével alakítanák ki a pályát.

E védekezés szépséghibája az volna, hogy az esemény több tízezres tömeget mozgatna meg a helyszínen, ami végzetes károkkal járna a környezet egyedi állat- és növényvilágára.

Mindenről a drónok tehetnek

Finta azzal indokolta a helyszín módosítását, hogy a II. kerületi terület jobb drónfelvételek készítését biztosítja, mint az óbudai Testvérhegy.

Hajdu Nóra érthetetlennek tartja, hogy miért s kinek az érdekéből módosították az eredetileg tervezett, III. kerületi helyszínt, ahol egy volt bányagödör feltöltése után kialakított közparkban valódi fejlesztést jelentett volna ez az egész.

A történtek kapcsán aláírásgyűjtésbe kezd a Pesthidegkútra tervezett olimpiai pálya ellen a Szövetség a II. kerületért – Kerületünk az Otthonunk frakcióvezetője. Őrsi Gergely, az MSZP II. kerületi elnöke az InfoRádiónak nyilatkozva elmondta, álláspontjuk szerint sértené a védett természeti környezetet a Hármashatár-hegyre tervezett hegyikerékpár-pálya: „Az olimpiai pályázat és az, hogy a II. kerületbe olimpiai helyszínt terveznek, a lakosság megkérdezése nélkül történt, ezért első körben aláírásgyűjtésbe kezdünk és vizsgáljuk egy helyi népszavazás jogi alternatíváit” – közölte Őrsi Gergely.

Az olimpia helyszínéről 2017 szeptemberében dönt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság – Budapest erős versenyben áll Los Angelesszel, de – a jelek szerint – már most sokan nyeregben érzik magukat. Bel-Budán.

(kép: Varga Tamás; illusztráció)

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!