Egyik vallás sem háborúpárti – figyelmeztet Ferenc pápa

Nincs az a vallás a földön, amelynek lényegéből fakadna a háborúskodás. A vallások fundamentalista eltorzítása késztethet egyes csoportokat háborúzásra. Ilyen csoportok minden vallásközösségben megtalálhatók, a miénkben is – nyilatkozta az olasz Tertio katolikus hetilapnak Ferenc pápa.

Európának új élettel kellene megtöltenie azt az I. világháború utáni gondolatot, miszerint „soha többé háborút!”. Ahhoz, hogy a kontinens előre lépjen, olyan vezetőkre volna szüksége, akik őszintén törekednek a békére, de ők manapság hiányoznak – közölte a katolikus egyházfő.

Ferenc pápa éles szavakkal bírálta a tömegtájékoztatáson elhatalmasodó dezinformálást. „Nem lehet komoly véleményt alkotni, ha a rádióhallgatónak, és a tv-nézőnek féligazságokat sugároznak, elhallgatva az igazság másik oldalát. Kárt okoz a szenzációhajhászás, a botránykavarás, a mindenáron való rossz hír terjesztés, még akkor is, ha valós” – vélekedett. A pápa „ürüléketetésnek” nevezte a fenti jelenséget, és szembeállította a komoly tájékoztatás követelményével.

„Óriási felelősség terheli a véleményformálókat. Nagyszerű építőmunkát végezhetnek, és óriási károkat okozhatnak egyaránt” – figyelmeztetett. A Szentatya az értéképítés szempontjából nagyon fontosnak minősítette a könyörületesség jegyében nemrég befejeződött jubileumi évet, és „az Atya simogató keze” érzésvilágával kialakult mozgalmat a helyi közösségekben.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!