Norvég pénzből ülésezik az Orbán-kormány egy Sztálin portrés diliházban

A kormány kétnapos, kihelyezett kormányülést tart a Győr-Moson-Sopron megyei Sopronbánfalván. A 24.hu információi szerint a kormányülés a – kormányfő által korábban megtámadott Norvég Alap pénzéből felújított – sopronbánfalvai, egykori pálos-karmelita kolostorban zajlik.

2011-ben a Norvég Alap mellett Izland és Liechtenstein is támogatta a kolostor felújítását, összesen 544 millió forinttal, ami az elszámolható költségek 45 százalékát fedezte. Ebből állították helyre a barokk stílusú pálos, illetve karmelita kolostor épületét és a körülötte lévő ősfás parkot. A dolog érdekessége, hogy Orbán Viktor személyesen rendelte el – Lázár János mögé bújva – a Norvég Alapból támogatott hazai civilszervezetek vegzálását 2014-ben.

A Wikipédia szerint egyébként a kolostor korábban az 1950-es évektől egészen a rendszerváltásig elme- és szociális otthonként működött.

További érdekesség, hogy a kolostor melletti templomban Sztálin ördög képében van megfestve. „A legprovokatívabb kompozíció a karzat fölött – kissé elrejtve a felületes szemlélődő elől – található és Szent Mihály arkangyal az ördög felett aratott győzelmét ábrázolja. Utóbbit a művész a szovjet diktátor, Sztálin arcvonásaival festette meg, ami példa nélküli, bátor tett volt a keleti blokk országaiban″ – írja a Wikipédia. яндекс

Szerintünk inkább Kövér Lászlóra emlékeztet, de ezt döntsék el az olvasók!

kepeslap2

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!