Itt a recept a magyarországi szegénység felszámolására

Decemberben alapult az Új Egyenlőség Alapítvány, mellé egy szerkesztőséggel ujegyenloseg.hu címmel, amelynek főszerkesztője Pogátsa Zoltán. A szervezet egyfajta szakmai műhelyként funkcionál, ahol különféle javaslatokat dolgoznak ki társadalompolitikai problémák megoldására. A dolgozói szegénység megszüntetésének módját egy tanulmányban ismertették.

„Ha a társadalom úgy érzi (mert elhitették vele, vagy azért, mert ezt nem tartja befolyásolhatónak), hogy az ő szerepe a gazdaság kiszolgálása, akkor alárendelt szerepet szán magának. De ha a társadalom megrendelőként lép fel a gazdasággal szemben, amitől azt várja el, hogy a társadalom fejlődését szolgálja, akkor újrarendeződnek a szerepek” – az elsőre meglehetősen utópisztikus gondolatok később konkretizálódnak, legalábbis megpróbálnak eltolódni afelé.

Az Új Egyenlőség szerint, ha összesítjük az adatokat, akkor azt kapjuk, hogy a foglalkoztatott létszám 27,4 százaléka annyit kap kézhez, hogy főállásból nem tud a létminimum feletti nettó jövedelmet megkeresni magának. De ez csak azt mutatja, ha önálló háztartásban él, nem nevel gyereket, nincsen eltartott családtagja. A létminimum adatok háztartási szinten ennél sokkal rosszabb arányokat mutatnak.

Magyarországon a létminimum értéke (2015) 88 016 forint, a nettó minimálbér (2015) 68 775 forint és a nettó közmunkabér (2015) 51 847 forint. A legutolsó adat olyan kevéske pénzről szól, amely az emberek orrát éppen csak a felszín felett tartja. Feljebb lehet-e emelkedni innen?

A szerkesztő szerint már nem is annyira drasztikusan, mint akár évekkel ezelőtt látszott, meg kell emelni a nettó minimálbér összegét, ezzel együtt el kell törölni a közmunkásoknak juttatott közfoglalkoztatottak bére és a minimálbér közötti különbséget. Ez vala a megoldás.

A teljes cikk itt olvasható.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!