Ezt a kalandját sosem feledi el Miskolc fideszes polgármestere a helyi melegekkel

Működik Miskolcon egy LMBTQ-szervezet (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer) Miskolci Mások Egyesülete néven. Kriza Ákosnak, a város fideszes polgármesterének nem tetszett, hogy nagyüzemben megy a buzilobbi, ráadásul úgy, hogy Miskolc nevét is belefoglalták ördögi tevékenységükbe a ratyik, ezért megtiltotta, hogy használják. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság viszont beintett Krizának, így most félmilliót tejelhet.

„Önmagában az a tény, hogy egy magyar nagyváros rendelkezik helyi kötődésű, a nevében is a városra utaló LMBT-szervezettel, alkalmas az ismertségének és megbecsülésének emelésére, tehát a város érdekeit szolgálja” – véli az EBH, és az állásfoglalása mellé kiállított egy buzivadászoknak járó 500 ezer forintos bírságot is.

A Miskolci Mások postázták a bíróságnak a nyilvántartásba vételi kérelmüket, de csak ezután tudták meg, hogy mivel az egyesület nevében szerepelne a Miskolc szó, névhasználati engedélyt kell beszerezniük az önkormányzattól.

2016 januárjában be is adták a kérelmüket a hivatalhoz, de – az önkormányzat képviseletében eljáró – polgármestertől, Kriza Ákostól elutasító döntés érkezett. Nem járult hozzá, hogy a nevükben használják a Miskolc szót. Írásos indoklás nem járt az elutasításhoz.
Időközben, míg az önkormányzat ügyintézése zajlott, a bíróság elrendelte a szervezet nyilvántartásba vételét úgy is, hogy nem volt csatolva a névhasználati engedély. A szervezetnek lett honlapja, Facebook-oldala, készültek promóciós tárgyak, tollak, molinók, kitűzők, hűtőmágnesek – mind a Miskolci Mások Egyesület névre. Ezekkel bajban lett volna a szervezet, ha a Miskolc szót nem használhatja, de áprilisra már az engedély hiánya miatt a Miskolci Törvényszék is törvényességi ellenőrzést helyezett kilátásba, ha nem hagyják el a nevükből Miskolcot.

Az elutasítással szembesülve kíváncsiak lettek arra, hogy vajon egyedi-e az esetük, vagy mások is jártak már így Miskolcon. A Háttér Társaság jogvédő szervezet, amely a vidéki közösségfejlesztési programja részeként évek óta támogatta a miskolci csoportot, februárban közérdekű adatigénylést adott be az önkormányzathoz. Arra volt kíváncsi, hogy az elmúlt években mely szervezetek kapták meg és melyek nem a hozzájárulást Miskolc nevének használatához. A válaszból az derült ki, hogy a 2011 és 2016 közötti időszakban összesen 51-en kaptak engedélyt, és elutasítás csak egyetlen egy volt: a Miskolci Másoké.
Később aztán az önkormányzat korrigálta magát, és – mikor már folyt az EBH eljárásra – adminisztrációs okokból adódó tévedésre hivatkozva közölte, hogy mégiscsak volt még 4 másik elutasítás is. Az EBH döntését egyébként ez nem nagyon befolyásolta: az, hogy mást is elutasítottak, még nem bizonyíték arra, hogy a Miskolci Mások ügyében nem a szexuális irányultság volt az elutasítás törvénytelen oka – írja az Index.

A Miskolci Mások Egyesülete tehát békésen folytathatja tevékenységét, Kriza Ákos pedig fizethet, mint a katonatiszt. Tiszta Európa…

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!