Óvjon meg téged a Németh Szilárd

A kormány visszatér a bevált panelekhez: újra előhúzatják Németh biztos, ami „rezsibiztos” Szilárddal a kormány rezsicsökkentős ütőkártyáját, mellyel a csúnya brüsszeli tőzsdecápáktól óvnák meg a szegény magyar népet.

Erősödik a rezsikérdés politikai szerepe

Németh Szilárd, többek között a Fidesz alelnöke a közrádióban nyilatkozott arról, hogy csak központilag – értsd: az állam által – meghatározott fogyasztói árak mellett érezheti magát biztonságban, amivel kiiktatnák a szolgáltatók önállóskodását. Az alelnök valószínűleg elfelejtette, hogy ’89 óta kapitalizmus van az országban, de legalábbis kísérlet a szabad piaci tevékenységre.

Jelen alkalommal azonban nem csak a karvalytőkétől, de egyenesen a karvalytőkét szállító brüsszeli hivatalnokoktól is óvna atyaian mindannyiunkat a rezsibiztos, mondván: „Csak hatósági árakkal védhető meg, tartható fenn a rezsicsökkentés, Brüsszel viszont kivezetné a hatósági energiaárakat”.

Ennek elérésére módosító javaslatot nyújt be az országgyűlésnek, ami felhatalmazná az energiahivatalt, hogy rendeletben állapítsa meg a rendszerhasználati és egyéb díjakat. A kormányzati „rezsivédelmi” propagandával csak az a baj, hogy hadilábon áll a valósággal.

Sima kormányzati hangulatkeltés az egész

A Népszava cikke emlékeztet arra, hogy az Európai Bizottság (EB) ugyan valóban javasolja a hatósági árak kivezetését, össze is állítottak ehhez egy energiapolitikai csomagot, amiben egyebek mellett a hatósági árak kérdése is szerepel, de csak az áramár és 5 éves kifutási idővel, és az sem kizárt, hogy végül az egészből nem lesz semmi, mert nem csak Magyarország tiltakozik.

A „rezsibiztos” javaslatára az országgyűlés visszaléphet tavaszi döntésétől, amikor a brüsszeli figyelmeztetésnek engedve visszavonta az energiahivatal jogszabályalkotási jogosítványát, hogy rendeletben dönthetett az energia árakról, szolgáltatási díjakról. Úgy tetszik kormány – igaz, egyéni képviselői indítvány formájában – ismét tudatosan vállalja az újabb csörtét Brüsszellel, beleértve a várható kötelezettségszegési eljárást is.

Tudatos manipuláció a drágább gáz – véli az ellenzék

Nem Brüsszel drágítja a magyar energiaárakat, hanem a fideszes elit – vélik az MSZP részéről. Az Orbán-kormány évek óta drágábban adja a lakossági gázt, a villanyt és a távhőt, mint amennyibe az kerül.

Tóth Bertalan, az MSZP országgyűlési frakcióvezetője szerint felesleges ez a piaci ellenségképzés, mivel jelenleg piaci alapon is megengedhető lenne az alacsonyabb rezsiköltség, de persze népszerűbb úgy viselkedni, mintha a kormány kegye és ereje szorítaná a világpiaci árakat: „Jelenleg a magyar fogyasztók drágábban kapják a gázt, mint az indokolt lenne. Nem megvédeni, hanem csökkenteni kellene a rezsi költségeket – nyilatkozta az ATV-ben a frakcióvezető.

(kép: 24.hu)

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!