Hatéves kisfiú mentette ki kisebb testvéreit az égő házból

Egy hatéves kisfiú mentette ki az égő házból három hónapos, illetve egyéves és hároméves testvéreit Romániában, a moldvai Vutcani településen.

A Vaslui megyei szociális gondozási és gyermekvédelmi hatóság képviselői szerint a gyerekek nagyszüleikkel élnek, mivel a szülők külföldön dolgoznak. „Egy szerencsétlen baleset történt. A gyerekeket magukra hagyták, miközben aludtak, a nagymamájuk vásárolni ment. A tűzesetet valószínűleg egy meghibásodott kályha okozta.

A hatéves kisfiú ösztönösen cselekedett

Nincs szó gondatlanságról, nagyon jól viselik gondjukat a gyerekeknek, éppen ezért nem is merült fel, hogy elvegyük őket a családtól. Szerencsére a hatéves kisfiúnak volt lélekjelenléte, és kimentette kistestvéreit a tűzből, mire a szomszédok segítségükre siettek” – mondta Irina Cimpeanu, a hatóság szóvivője.

A tűzoltóknak egy órára volt szükségük a lángok megfékezéséhez. Szakértőik szerint a tüzet egy megrongálódott kémény okozta. A Vaslui megyei hatóságok segítséget ígértek az életmentő kisfiú családjának, tekintettel arra, hogy házuk teljesen megsemmisült a tűzben.

Az ország uniós csatlakozása óta több mint hárommillió állampolgár költözött el Romániából, hogy külföldön keresse boldogulását. A szociális védelem nyilvántartásában több mint 75 ezer olyan gyermek szerepel, akinek legalább egyik szülője külföldre távozott, negyven százalékukat pedig mindkét szülő magára hagyta.

A román Salvati Copii gyermekmentő alapítvány szerint azonban a külföldön dolgozó román vendégmunkások hátrahagyott gyerekeinek száma a 300 ezret is meghaladhatja. A civil szervezet tavaly 212 ezer hátrahagyott gyereket írt össze a tanfelügyelőségektől kapott adatok alapján, de ezekben a statisztikákban a még nem iskolaköteles kisebb gyerekek nem szerepelnek.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!