A cafeteria mindig csábító alternatíva a munkáltatók számára, ha magasabb juttatáscsomagot kínálnának munkavállalóiknak alacsonyabb munkáltatói terhek mellett. A cafeteria a munkáltatók rezsicsökkentése, amikor a munkavállaló számlájára nem érkezik havonta magasabb összeg, de azért növeli a komfortérzetet, ha SZÉP- kártyával fizeted a Mekit, mert mégsem a fizetés fogy.

Amikor 2016 februárjában az Európai Unió Bírósága kimondta, hogy a magyar cafeteria rendszer egyes elemei ellentmondanak az Uniós szabályozásnak, még nem lehetett tudni, hogy maradnak-e az idei év legnépszerűbb juttatásai 2017-ben; az Erzsébet étkezési utalvány és a SZÉP-kártya. Spoiler: mindkét elem megmarad, a szabályok azonban változnak.

2017-ben megmaradnak a legkedvezőbb elemek, az adómentes juttatások köre. Ebben a kategóriában kisebb a juttatások felhasználási köre, de mint a neve is mutatja, ez a kategória adómentes juttatásként adható. Ide tartozik a kulturális és sportrendezvény belépő, a lakáshitel-támogatás és a bölcsőde.

A kedvező adózású juttatások még mindig a „megéri” kategóriába tartoznak, különösen úgy, hogy ezeknél az elemeknél csökkent a közteher mértéke, a 2016-os 34,51% százalékról 34,22%-ra. Azonban nem csak az adókulcs változott, hanem a juttatások köre is. A kedvezményes adózású, választható juttatások köre ugyanis jövőre a töredékére csökken. Véget értek azok az idők, amikor a Tesco pénztárnál úgy pörgették az Erzsébet utalványokat, mintha nem lenne holnap, mert ez a juttatás bizony átkerült a kedvezményes adózási kategóriából a magas adózás alá eső elemek közé, több népszerű társával együtt. Megmaradt viszont a SZÉP-kártya mindhárom alszámlája és kedvezményes lett a pénzkifizetés is évi 100.000 Ft-os keretig.

erzsebet_utalvany-1024x576
Erzsébet-utalvány reklám egy fővárosi villamoson. Futhatunk utána. (kép 24.hu)

A magas adózású juttatások adóterhe is csökkent, de nem jelentős mértékben, az idei 49,98%-ról 49,56 %-ra.  Ezzel a közteherrel lehet kalkulálni, ha a már említett Erzsébet utalványt szeretnénk igényelni, de ide kell sorolni a gyakran igénybe vett egészség – és nyugdíjpénztári juttatást, a helyi bérletet, az iskolakezdési támogatást, és a munkahelyi étkeztetést és vállalati üdültetést is. Az idei évben ezen juttatásokat meghatározott kereten belül lehetett kedvezményesen adni, ezeket a kereteket eltörölték, így magas adózással felső korlát nélkül igényelhető elemekről van szó 2017-ben.

Juttatás Adókulcs
Sportrendezvény belépő 0
Kulturális belépő 0
Óvoda, bölcsőde 0
Lakáscélú támogatás 0
Mobilitás célú lakhatási támogatás 0
Készpénz kifizetés 34,22%
SZÉP vendéglátás alszámla 34,22%
SZÉP szállás alszámla 34,22%
SZÉP szabadidő alszámla 34,22%
Erzsébet-utalvány* 49,56%
Helyi bérlet 49,56%
Iskolakezdési támogatás 49,56%
Önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás 49,56%
Egészségpénztár hozzájárulás 49,56%
Ajándékutalvány 49,56%
Munkahelyi étkeztetés 49,56%

 

*a legnépszerűbb cafeteria-elem.

Nincs végtelen kedvezmény

Ne felejtsük el betartani a juttatás típusonkénti, illetve juttatásonkénti kereteket sem. A SZÉP-kártya és a pénzkifizetés összesen nem haladhatja meg éves szinten versenyszférában a nettó 450.000 Ft-ot, a közszférában a 200.000Ft-ot.  A SZÉP Kártya esetében nem változtak a keretek – a vendéglátás alszámla 150.000, a szállás 225.000 és a szabadidő 75.000 Ft éves juttatás maximuma maradt. Az adómentes kulturális belépő évi 50.000Ft-ig adható, és a már említett pénzkifizetés évi 100.000 Ft-os limitet kapott. A magas adózású elemeket korlátozás nélkül lehet igénybe venni, így a kedvezményes adózási keretet túllépve a kedvezményes elemek is korlátozás nélkül vehetőek igénybe magas közterhekkel.

Mire figyeljünk tehát 2017-ben amikor kitöltjük a cafeteria nyilatkozatunkat? Ne írjuk be reflexből a havi 8000 Ft Erzsébet utalványt, a bérletet, vagy az iskolakezdési támogatást, mert a 2016-os nettó összeghez képest sokkal kevesebbet kaphatunk így. Továbbra is kérhetünk SZÉP kártyát és érdemes kihasználni a készpénzbeli megváltást is, valamint az adómentes juttatásokat.

 

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!