Veterán katonák is kiállnak a tiltakozó dakota indiánok mellett

Egyre több ismert személy is kiáll az NDPL olajvezeték építése ellen tiltakozó dakoták mellett, többek között Jane Fonda, Robert Redford, Ben Affleck, Jason Momoa, Scarlett Johansson, Susan Sarandon, Leonardo DiCaprio.

Szolidaritásuk kifejezéseként több mint 2000 veterán katona is tervezi, hogy együtt utaznak a helyszínre Standing Rock-hoz, az ott lévő Cannon Ball (Észak-Dakota) táborhoz, hogy segítsék a tiltakozókat és pajzsot alkosson az ellenálló és kitartó indiánok, aktivisták és civilek, valamint az oda vezényelt állami rendőrök, erőszakszervezetek között.

indian

Amikor odamegyünk, nem csak latinok, feketék, fehérek vagyunk, hanem veteránok. Katonák. Nos, ha lőni fognak vagy fenyegetni, akkor az Amerikai Egyesült Államok katonáinak egyenruhájára és embereire fognak lőni és fenyegetést tenni. De nem kell eljutnunk eddig a pontig” – közölték elszántan a veteránok.

Sajtóinformációk szerint a több hete tartó ellenállás során rendkívül brutálisan léptek fel a tiltakozó indiánokkal szemben, amikor könnygázzal, gumilövedékekkel, kutyákkal sőt, a fagy ellenére vízágyúkkal támadtak rájuk. Többeket kórházba kellett szállítani, egy fiatal lánynak leszakadt a karja egy gránáttól. Az is előfordult, hogy a letartóztatott indiánokat kutyakennelbe zárták.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!