Pedofilbotrány (nem csak) a sportban – nem hazai specialitás

Valami nagy baj lehet a fiatalok sportolási lehetőségei és annak kihasználható aberrációi közt – nem csak nálunk. Angliai focisták is kitálaltak.

Hatalmos botrány lett a Kiss László-ügy félévszázados „újratemetéséből”, miközben minden érintett vagy partvonali jól értesült egyértelmű tényként kezelte, hogy hát így megy (ment?) ez.

Akkor miért nem szóltak..? – adódik önkéntelenül a kérdés, amire persze nincs válasz, legalábbis elfogadható. Mivel a kádár-rendszer szűrt levegője s annak démoni hálózata nem válasz, sem a későbbi társadalmi berendezkedésben – is – elért világraszóló eredmények.

gyerek-foci

Felvetődött a kérdés, hogy Kiss László vajon a jéghegy maga, avagy csak annak a csúcsa..? Magyarán: mi a helyzet az oktatásban, uramatyám, az egyház környékén…?  Sajátos erkölcsi nevelésű döntéshozók érezhették a téma kényességét s egyre tovább tüzelték a nagy Kiss-ügyet, hogy a médiahiénák kedvükre lakmározzanak a koncként dobott úszóedzőből, ne nagyon maszatolgassanak más területen.

De a kérdés attól még kérdés maradt s tétova kísérletek irányultak is a hermetikusan zárt vallási közösségek felé: vajon a papoknak is volna mit gyónniuk e témában..? Na ez valamiért villámgyorsan el is halt. A magyar egyház tiszta. A foltokat meg csak a hátul állók láthatják – egyelőre.

Szó se róla, gyors elterelésként találtak újabb prédát, okosat, praktikusat, hogy eltessékeljék az egyház s az oktatás területeiről a figyelmet. S mi lehet frappánsabb vetítés, mint a gyermekotthonok amúgy is ridegen távoli, koszmós világa, ahonnan felbukkanhatnak bármilyen rettenetes történetek, kevés eséllyel telefonál be egy börtönviselt szülő vagy államtitkár vészjósló fenyegetéssel, hogy fejek fognak hullani.

Nem úgy, mint teszem azt egy ínycsiklandó hamvasságú vasárnap délelőtti hamvas agape mámora netán egy minden gyanú felett álló polgárikeresztény budai templom hátsó kertjének árnyas titkaival.

Mindenesetre elkeserítő, hogy nem csak érzékeikben félresiklott egyedi egyedekről van szó, hanem jóval elterjedtebb, emberi esendőségből bűnbe zuhanó általános emberi problémáról.

Mint például Angliában. Mint például a fociban: négy volt labdarúgó vállalta, hogy egy televíziós műsorban a nyilvánosság előtt beszél arról, hogy érintett az angol futball történetének legnagyobb pedofilbotrányában. Az áldozatok akár több százan is lehetnek – számolt be a megdöbbentő hírről a Euronews.

A riport nyomán az Angol Labdarúgó Szövetség vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, hogy a profi klubok tudtak-e arról, hogy az edzők közül többen is éveken át molesztálták a rájuk bízott gyermekeket, illetve milyen intézkedéseket kellett volna tenniük abban az időben.

Több száz vagy ezer esetről is szó lehet.

A focisták szerint kizárt, hogy senki sem tudta a bűnösökről a környezetükben, hogy mit műveltek hosszú éveken át a fiatal fiúkkal.

S itthon?

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!